Bandić: “Ne želimo sudjelovati u projektu koji je lomljenje preko koljena, jer se nekima žuri zbog izbora”

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je govorio  o nastavku sanacije grada nakon potresa te o prijedlogu zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom.

Vodstvo Zagreba u srijedu je prozvao Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, tvrdeći da u ovom trenutku Grad nije partner Vladi u obnovi Zagreba nakon potresa te da ne pokazuje dobru volju da sudjeluje u tom projektu.

Prva se je obratila Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša

“Zakon o ublažavanju posljednica potresa propisao je tko nema pravo na obnovu. Ali pozivam sve koji imaju štetu da se jave. Stvorit će se jedan financijski okvir kojim će se pomagati i onima koji imaju štetu manju od 60 posto. Javite se i prijavite štetu na našim stranicama”, rekla je Jozić. Dodala je kako će na obnovi raditi veliki broj stručnjaka.

“Gradonačelnik je poslao pismo Vladi da se aktivira europski fond”, rekla je Jozić.

Ravnatelj zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, Ivica Rovis rekao je kako imaju odlične kontakte s Vladom, vezano za medijske napise

“Iznijeli smo svoje primjedbe u devet točaka, koji su zahtjevi Grada. Da se pokrene kompletna obnova zgrada, tražili smo da se odredi u kojoj omjeru će financirati Država, Grad i europski fondovi. Također, kriterij određivanja novčane pomoći za vlasnike kuća nije određen. Predlažem da vlasnici koji žele graditi da se i njima osigura pomoć. Ukratko, iz zakona nije jasno kako će se graditi nego se navode zamjenske kuće. Za razliku od prijedloga zakona, mi smo stava da donacije idu na račun obnove. Grad smatra da trebamo osigurati i Grad i Država nekretnine za ljudi koji su smješteni u studentskom domu”, naglasio Rovis.

Milan Bandić u detalje prijedloga novog zakona nije htio ulaziti, već je govorio o stvarima na kojima Zagreb inzistira

“Gradonačelnik stoji iza svojih građana. Ne želimo sudjelovati u projektu koji je lomljenje preko koljena, bez obzira bili izbori za tri ili šest mjeseci. Ovo nije Gunja”, rekao je Bandić.

Želi sudjelvoati u zakonu koji je životan

“Nema građana prvog i drugog reda. Svi se moraju jednako tretirati, bez obzira jesu li u kućama ili stanovima. “Nema preglasavanja” te da nema “ako”. “Zakon mora biti životan, pravedan i provediv, a građani u objektima moraju biti sigurni. Ista pomoć mora biti za sve koji su pogođeni. Nema sijanja iluzija, to odbijam s indignacijom”, kaže Bandić, dodajući da je ovo prije svega zadaća Zagreba, Vlade, i građana. Grad treba obnoviti svoje objekte, država svoje, a građanima treba pomoći.

“Ne želim sudjelovati u nečemu što je osuđeno da ne uspije. Ukoliko se ne usvoje naši prijedlozi. Nema olako obećane brzine. Nekima se očito žuri, broje zadnje mjesece. To nije moj problem, meni se nigdje ne žuri. A ljudima iz registrature s crnim rukavima poručujem da to nije stil gradonačelnika Zagreba. Ovo je preozbiljna stvar”, kaže Bandić.

“Gunja neće proći. To je moja poruka onima koji zabavljaju javnost iluzijama i lomljenjem preko koljena”, naglasio je Bandić

 

 

 

Komentiraj