Za Bačića praćenje mobitela poželjno, Grmoja protiv ograničenja svim građanima, a Grbina brine što će biti s podacima kada mjere prestanu

Ovih se dana intenzivno raspravlja gdje je granica između javnog interesa i prava na privatnost s obzirom da se planira praćenje mobilnih telefona građana u svrhu lakše kontrole zbog opasnosti od širenja koronavirusa. Upravo o toj temi raspravljali su i u emisiji Otovreno.

“Mislim da mi još nismo svjesni ozbiljnosti situacije s kojom smo suočeni jer nije kao što je u Italiji”, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a. Dodao je kako je to rezultat dobrog rada Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite koji upravljaju ovom krizom da još nismo došli do eksponencijalnog rasta broja zaraženih.

Bačić: Praćenje mobitela poželjno u ovoj situaciji

Neke europske države već su uvele kontrolu mobitela, Bačić je govorio o njihovim iskustvima, a tu mjeru smatra poželjnom. Govorio je o zakonu o zaštiti pučanstva od zaraze, a tim je zakonom propisana karantena, zabrana okupljanja, slobode kretanja. Za kontrolu mobitela kaže da je “provedbena mjera koja kontrolira provodite li mjeru samoizolacije”.

Bačić kaže da bismo se riješili koronavirusa, potrebno je suspendirati određena prava, komoditet i slobode koje nam pruža Ustav RH.
To ne radimo da suspendiramo prava, već da štitimo zdravlje nacije, svakoga od nas, dodao je.
Smatra da treba donijeti neke mjere koje možda nisu popularne, ali i da je važna sloboda svakog građanina, no sada se moramo boriti za zdravlje svakog sugrađanina. Vjeruje da će Vlada vrlo brzo, obzirom na ozbiljnost situacije čak sutra uputiti u Sabor prijedlog odluke.

Dok Bačić smatra praćenje mobitela poželjno, Grmoja je protiv ograničavanja prava svih građana

“Ja mislim da se većina naših građana ponaša jako odgovorno, da poštuju mjere i upute iz stožera i nadležnih službi. Zbog neodgovornih pojedinaca kojih ima, a koje treba kažnjavati, ako treba uvesti i strože sankcije, ali nikako ići u smjeru ograničavanja prava svih građana”, rekao je Nikola Grmoja, predsjednik Kluba zastupnika Mosta.

Zabrinjava ga da ako Vlada nekome zabrani rad, onda ne može reći da će mu odgoditi neka davanja, treba otpisati sva davanja i doprinose. Smatra da Sabor treba zasjedati, oni nisu skloni da se prekida rad Sabora.

Na pitanje treba li rigorozno kažnjavati prekršitelje samoizolacije, Grmoja kaže da to svakako treba, volio bi da je Vlada već donijela takve mjere. Smatra da Vlada predlaže mjere koje nisu funkcionalne, a mogu ograničiti osnovna ljudska prava i slobode.

Grbin: “Treba se točno definirati na koga se odnosi ta mjera, a nejasno je što će biti s podacima kad mjera prestane”

SDP sutra treba dići ruku za ili protiv tog prijedloga, Peđa Grbin, predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe SDP-a, kaže da će prvo pročitati, onda će odlučiti. Od Vlade očekuje da u odluci popiše sve donesene mjere, ali i da pokuša anticipirati neke koje bi bile potrebne.

“Da ja moram u samoizolaciju, ne bi imao problem s time da me se prati”, smatra Grbin, dodajući da smatra da Vladin prijedlog nema takav mehanizam u sebi. I SDP je tražio da se poduzmu neke mjere, da se ograniči krug osoba na koje se odnosi mjera, da se definira rok, da se osobu obavijesti da ju se prati. Smatra da je, prema ovom prijedlogu, nejasno što će biti s podacima kada mjera prestane.

 

 

Komentiraj