AZIMOV “Nitko u Hrvatsku ne može investirati koliko može Rusija, ni EU ni SAD”

Nitko u Hrvatsku ne može investirati koliko može Rusija, ni EU ni SAD, no da bi Rusi ulagali treba stvoriti preduvjete s hrvatske strane, poručio je u ponedjeljak veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov tijekom gospodarskog foruma Zagreb – Moskva, piše Večernji list.

Na forumu koji se održao u sklopu manifestacije “Dani Moskve u Zagrebu”, Azimov je kazao da je Rusija u Hrvatsku spremna uložiti nekoliko milijardi eura, ali i da Hrvatska mora pokazati interes te stvoriti preduvjete za ta ulaganja. Istaknuo je da su hrvatsko – ruski odnosi stabilni i prijateljski. Uspostavljen je kvalitetan politički dijalog, a veze su u mnogim segmentima odlične, no međudržavna gospodarska suradnja ne prati te dobre veze, ocjenjuje Azimov.

“Trgovina i gospodarstvo nam šepaju. Kao veleposlanik nisam zadovoljan time. Isto tako, nisam zadovoljan ni time što ruski biznis nije prepoznao priliku koja im se u Hrvatskoj pruža”, naveo je ruski veleposlanik. Rekao je i da je, prema njegovim statistikama, koje nisu u suglasju s ovdašnjim, Rusija lani u Hrvatsku izvezla plina u vrijednosti 700 milijuna eura te da ruski plin najpovoljniji za ovdašnje tržište.

“LNG nam nije konkurencija”, dodao je.

Vezano uz sankcije koje su uvedene prema Rusiji, Azimov je kazao da zbog njih gube i Rusi, ali da Zapad, pa tako i hrvatski partneri, gube tri do četiri puta više. Azimov je istaknuo da je Rusija zainteresirana za obnovu veza s SAD-om i EU-om.

“Htjeli bismo biti u harmoniji sa susjedima, a EU je naš susjed”, naveo je veleposlanik. Što se tiče Hrvatske, rekao je da ne treba postojati strah od geopolitičkih planova, a da Rusi žele ulagati. Pritom, istaknuo je, samo Moskva ima proračun od 40 milijardi eura, dodavši da treba iskoristiti taj potencijal.

Želja mu je i da ruski predsjednik Vladimir Putin dođe uskoro u posjet Hrvatskoj. Od 1993. do kraja trećeg kvartala lani Rusija je u Hrvatsku uložila 410,9 milijuna eura. Istovremeno je iz Hrvatske u Rusiju uloženo 98,3 milijuna eura.

Komentiraj