Autonomna ženska kuća Zagreb traži odgovornost zbog slanja pedofila u udrugu za djecu

Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) zatražila je u četvrtak da se hitno preispita odgovornost svih osoba koje su donijele odluku da se osuđeni pedofil uputi na rad za opće dobro u udrugu koja pomaže djeci s teškoćama razvoju.

“AŽKZ traži da se hitno preispita odgovornost svih osoba koje su donijele odluku da pedofil pomaže u Udruzi za rad s djecom s posebnim potrebama, kao i odgovornost onih koji u tim situacijama nalaze opravdanje za takve odluke, navodi se u priopćenju koje potpisuje konzultantica AŽKZ-a Neva Tölle.

Također, predlažu da pravosuđa Ivan Malenica pokrene proceduru nadzora nad radom Probacijskog ureda, te o tome obavijesti javnost.

Podsjetimo, Slavonca osuđenog za kazneno djelo organiziranog snimanja dječje pornografije i bludne radnje na djetetu starom 10 godina Probacijski ured Ministarstva pravosuđa uputio je na rad za opće dobro u Udrugu za rad s djecom s teškoćama u razvoju.

Pedofil kaznu služio u udruzi za djecu s teškoćama u razvoju! Ministar: “Očito je došlo do greške”

“Upućivanje takve osobe u udrugu koja radi s djecom upućuje da kao društvo ne štitimo djecu, ne prepoznajemo opasnosti i dugotrajne posljedice rodno uvjetovanog nasilja, ne poduzimamo nikakve radnje prema osobama odgovornim za ovakve i slične propuste, a nalazimo niz isprika za teške propuste i ozbiljna teška kaznena djela”, navodi AŽKZ u priopćenju.

Dodaju da se tako oslabljuje pozicija djece žrtava nasilja u mjeri koja je građanima teško podnošljiva. AŽKZ dodaje da kontinuitet učestalih i ozbiljnih pogrešaka, poput izostanka prevencije rodno uvjetovanog nasilja, pedofila u udrugama za djecu i čestih ubojstava žena zbog loše procjene rizika, dovodi u pitanje sigurnost i minimalni prag poštovanja ljudskih prava žena u Hrvatskoj, čime Hrvatska izravno i grubo krši odredbe Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i Istanbulske konvencije.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]