Autoindustrija u funkciji medicine: Mercedesov F1 tim napravio uređaj koji bi mogao zamijeniti respiratore

Mercedesov F1 tim napravio je veliki iskorak za pomoć najtežim bolesnicima kojima je potreban respirator. Za manje od tjedan dana napravljeno je pomagalo za disanje koje može pomoći pacijentima da izbjegnu intenzivnu njegu, javlja BBC.

Inženjeri sa Sveučilišta u Londonu radili su s kliničarima u londonskom UCLH-u i Mercedesu Formule 1 na izradi uređaja koji dostavlja kisik u pluća bez potrebe za respiratorom. Uređaji kontinuiranog pozitivnog tlaka u dišnim putovima (CPAP) već se koriste u bolnicama, ali ih je malo.

Kina i Italija koristile su ih za pomoć oboljelima od koronavirusa

Četrdeset novih uređaja je isporučeno na ULCH i u tri druge londonske bolnice. Ako testiranja dobro prođu, Mercedes-AMG-HPP može dnevno proizvesti do 1000 takvih uređaja. Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode u Velikoj Britaniji već je dala odobrenje za njihovu upotrebu.

Način funkcioniranja

Uređaj omogućuje neprekidan protok smjese zraka i kisika u usta i nos pacijenta. To se vrši pod pritiskom, što znači da pluća ostaju otvorena i tako se povećava količina kisika koji ulazi u njih.

Tako se smanjuje napor potreban za disanje, posebno kad su alveole oslabljene uslijed koronavirusa.

Za razliku od jednostavne maske za lice povezane s opskrbom kisikom, CPAP isporučuje zrak i kisik pod pritiskom, tako da mora postojati maska koja čvrsto stoji na licu pacijenta, preko usta i nosa, ili se izraditi prozirna kaciga nad glavom.

Ovo je manje invazivno od respiratora, za koje pacijenti moraju biti snažno sedirani i s umetnutom cijevi u dišnim putovima.

 

Komentiraj