Australski premijer ispričao se zbog odlaska na odmor usred požara

Australski premijer Scott Morrison ispričao se zbog odlaska na obiteljski odmor na Havaje u trenutku dok se kritična situacija s požarima u Australiji dodatno pogoršava.

Vatrogasne postrojbe bore se s preko 100 požara u trenutku dok zemlju pogađaju rekordne vrućine i dok se zadnjih dana bilježe dva temperaturna rekorda ikad zabilježena u toj zemlji.

Uz to, dvojica vatrogasaca stradala su u četvrtak u nesreći dok su išli na zadatak raspoređeni na požarište u blizini Sydneya.

Morisson je objavio kako će ranije doći s odmora, dok je njegova odsutnost pokrenula ovaj tjedan osude i prosvjede u zemlji.

“Duboko žalim ako sam svojim odlaskom na obiteljski odmor povrijedio bilo koga od brojnih Australaca pogođenih strašnim požarima”, kazao je u petak Morrison.

Požari koji haraju Australijom od rujna su izazvali smrt osmero ljudi, razorili više od 700 domova i spalili milijune hektara zemlje.

Nakon što su se pojavila izvješća o tome da je premijer otišao na nenajavljeni odmor na Havaje taj je potez izazvao brojne kritike, a bijes je rastao zajedno s rekordnim rastom temperatura i širenjem požara koji su postali još veći izazov umornim vatrogascima, od kojih su brojni volonteri.

Ministri u vladi branili su Morrisonov odlazak, no odbijali su kazati gdje se nalazi, jednako kao i njegov ured koji je negirao da je na Havajima.

U petak je sam premijer potvrdio za radio 2GB da je na Havajima s obitelji dodavši da je dobivao redovita izvješća o požarima kao i o nesreći na Novom Zelandu kada je u erupciji vulkana život izgubilo 11 Australaca.

“Uz najnovije tragične događaje, vraćam se u Sydney čim budem to mogao organizirati”, naveo je premijer u izjavi koju prenosi BBC.

Do toga dolazi nakon što je vatrogasna služba objavila kako oplakuje smrt dvojice vatrogasaca, Geoffreya Keatona (32) i Andrewa O’Dwyera (36), koji su poginuli u četvrtak navečer kada je na njihovo vatrogasno vozilo u blizini vatrene fronte palo drvo te su skliznuli s ceste.

Australska vlada unatoč požarima koji plamte odbija govoriti o klimatskim promjenama što također izaziva prosvjede među ljudima.

Australija je na meti međunarodnih kritika zbog odnosa prema klimi, a Ujedinjeni narodi utvrdili su da je Australija među manjim brojem zemalja G20 koje nisu ostvarile svoja obećanja o smanjenju emisije štetnih plinova.

Premijer Morrison tvrdi da zemlja sudjeluje samo s 1,3 posto  u emisiji štetnih plinova. Australija je međutim jedan od najvećih zagađivača ugljikom po glavi stanovnika, u velikoj mjeri zahvaljujući tome što se još uvijek u velikoj mjeri u energetici oslanja na ugljen.

Komentiraj