Audrey Hepburn bila je ikona filmskog platna, ali i uspješna ambasadorica UNICEF-a

Žena čija će nas djela i riječi zauvijek podsjećati da trebamo svijetu ostaviti najbolje što mu možemo dati – Audrey Hepburn, umrla je 20. siječnja 1993. godine.

Za sebe je jednom izjavila da se ne vidi kao ikonu – takvom je vide drugi, a ona je samo svoja. Zahvaljujući tome što se cijeli život vodila vlastitim vrijednostima i idealima, danas je smatramo jednom od najznačajnijih žena svih vremena i ikonom koja je obilježila burno 20. stoljeće. Balerina koja se čitanjem spašavala od gladi, modna ikona, glumica nagrađena najprestižnijim nagradama, UNICEF-ova humanitarka, suparnica Marilyn Monroe te žena burnoga ljubavnoga života – sve to bila je Audrey, žena koja će zauvijek ostati upamćena kao vječna inspiracija.

Premda joj je život bio obilježen brojnim velikim ulogama, njezina najveća životna uloga nije ostala zabilježena na filmskom platnu. Posljednja dva desetljeća života provela je putujući diljem svijeta kao UNICEF-ova ambasadorica, predstavljajući glas brojne ugrožene djece u najsiromašnijim državama. Za svoj je rad nagrađena predsjedničkom Medaljom slobode, a nagrade su u njezino ime posthumno primala i njezina djeca.

 

Komentiraj