POSLUŠAJTE NOVU SNIMKU: Bobana uopće nije briga za Plenkovićeve savjete, a on ga u javnosti još uvijek štiti

‘Da budem potpuno iskren, nemam ja opasku ni prema premijeru ni prema kome’, izjavio je Boban u novom tonskom zapisu

Nisam ja ovdje došao, na ovu poziciju, svojom voljom nego voljom onih koji su me nat’rali da dođem da spasim čast HDZ-a županije. I sada da ću ja pred Kerumom kleknut. Problem je Blaženko Boban jer Blaženka Bobana boli k… za pet kuna, da budem potpuno iskren, nemam ja opasku ni prema premijeru ni prema nikome.“

Riječi su to Blaženka Bobana, župana Splitsko-dalmatinske županije. Otkriva to još jedna snimka, odnosno kratki isječak poduže tonske snimke razgovora vođenog u vrijeme kada su Bobana upozoravali da Dragomir Petric nije dobar izbor za lokalni Dom zdravlja i ne zaslužuje i treći mandat, a zanimljiv je zbog odnosa na relaciji premijer Plenković – župan Boban. Pritom je ovim „nemam ja opasku“, razjašnjava Nacionalov izvor iz splitsko-dalmatinskog HDZ-a koji je upoznat sa sadržajem više tonskih snimki, rekao da ga uopće nije briga što Plenković misli i što savjetuje.

Nacional ekskluzivno objavljuje novu tonsku snimku koja je redakciji dostavljena vrlo vjerojatno zato što je premijer Plenković prošlog tjedna ustvrdio da nema Bobanove političke odgovornosti u tom slučaju nego i zbog Bobanovih riječi o Plenkoviću, koje predsjedniku Vlade i HDZ-a sigurno neće biti drago čuti. Snimka usto otkriva i zanimljivo Bobanovo poimanje stranačke časti koja se, po vlastitoj tvrdnji, ogleda upravo u njegovu liku i djelu. Skandalozne tonske snimke o političkom kadroviranju u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije koje je Nacional objavio još u lipnju i već tada razotkrio kako su župan Boban i šef županijskog HDZ-a, a sada i politički tajnik stranke, Ante Sanader, presudno utjecali na lanjski izbor Dragomira Petrica za ravnatelja te ustanove, prošloga tjedna ponovo su privukle pozornost javnosti. Ovaj put nakon što su reprizirane, odnosno ponovo objavljene u emisiji ‘’Provjereno’’ Nove TV, čije ih je uredništvo svojim gledateljima predstavilo kao svoje otkriće.

Nova tonska snimka koja je odmah potom dostavljena Nacionalu dodatno potvrđuje da su Boban i Ante Sanader koji je u slučaju Doma zdravlja iz pozadine vukao sve konce, otkazali poslušnost Plenkoviću, iako Boban nakon njihova reemitiranja u ‘’Provjerenom’’ opovrgava ono što se čuje na ranije objavljenim tonskim zapisima – da se s premijerom čuo u vezi pitanja Doma zdravlja.

Podsjetimo, prema tvrdnjama Nacionalovog izvora i tonskoj snimci Plenković je, kad je od predsjednika Upravnog vijeća Doma zdravlja Ivana Nasića doznao za Sanaderov pritisak da se za ravnatelja izabere Dragomir Petric, i to unatoč protivljenju trojice članova Upravnog vijeća, zatražio da se „izabere častan čovjek“, a ne kontroverzni Petric. Nisu ga poslušali, natječaj je poništen, sva trojica članova Upravnog vijeća su smijenjena, a sporni Petric ostao je v.d. ravnatelja sve do lipnja ove godine kada je ravnateljem postao njegov dotadašnji pomoćnik.

Upitan prošlog tjedna ima li političke odgovornosti župana Bobana u slučaju Doma zdravlja, Plenković je uoči vikenda odgovorio da nema i da o svemu treba pitati Bobana. Premijer je izjavio da je o tomu čuo tek nešto usput, temu koju je Nova TV ponovo otvorila nazvao je starom aferom, za koju je ukratko rekao da je nije pratio.

Dva dana kasnije, u nedjelju u Solinu, na upit je li razgovarao sa županom splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom o, kako je ustvrdio novinar, aferi s natječajem za ravnatelja Doma zdravlja županije, Plenković je odgovorio niječno dodavši kako je to “neka stara priča” i da “nije župan u takvoj situaciji uopće”. Nije to prvi put da se Plenković ignorantski odnosi prema ozbiljnim aferama. Slično se ponio i u prvim reakcijama u slučaju bivšeg ministra Lovre Kuščevića. Sve ipak upućuje na to da će se „stara priča“ o županu Bobanu ipak raspraviti unutar stranke na što se, doznaje Nacional, za početak ozbiljno pripremaju u splitsko-dalmatinskom HDZ-u.

Kako govore Nacionalovi izvori, Boban dobro zna da je u nezavidnoj situaciji, a o tome da je nervozan najbolje govore njegove kontradiktorne izjave posljednjih dana. Tako u jednoj kaže da je zagovarao poništenje natječaja, da bi dan kasnije rekao da natječaj nije poništen nego je derogiran jer ga je glasovanje članova Upravnog vijeća takvim učinilo. Doda li se tome neshvatljiva Bobanova izjava iz ‘’Provjerenog’’ da snimka zapravo njemu ide u korist, čini se da je župan poprilično uznemiren, a ima i zašto biti. Saborski zastupnik i županijski vijećnik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Miro Bulj ponovo ga je, kao i nakon što je Nacional ljetos razotkrio slučaj, pozvao da podnese ostavku. Nacionalovi izvori dodaju i da se oporba sprema u akciju, pri čemu će se župan Boban naći pod teškom paljbom i zbog nekih drugih dvojbenih odluka, a istodobno će, potvrdio je Nacionalu u ponedjeljak poslijepodne izvor iz dalmatinskog HDZ-a, oni zatražiti od Bobana da im objasni smatra li je li svojim ponašanjem i potezima doista spašavao čast HDZ u županiji.

Komentiraj