Rusija, Turska i Iran dogovorili su u utorak u Astani mehanizam za učvršćivanje prekida vatre u Siriji, no ne nazire se političko rješenje za okončanje rata zbog čega sirijski pobunjenici optužuju Iran i režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Tri države pod čijim se okriljem održavaju mirovni pregovori u Astani uspostavit će “mehanizam za nadzor potpune provedbe prekida vatre te za izbjegavanje svake provokacije” u Siriji, stoji u završnoj izjavi prihvaćenoj nakon dvodnevnih razgovora.

Pobunjenici su dobili potporu Moskve, Teherana i Ankare za sudjelovanje na idućem krugu mirovnih pregovora u Ženevi 8. veljače pod okriljem Ujedinjenih naroda.

“Nema vojnog rješenja sukoba jer se on može riješiti jedino političkim procesom”, stoji u dokumentu koji su potpisale tri zemlje u glavnome gradu Kazahstana gdje su pobunjenici i predstavnici sirijskog režima prvi put izravno pregovarali.

Međutim, političko rješenje za okončanje rata između pobunjenika i režima u Siriji u kojem je od 2011. ubijeno 310.000 ljudi, a milijuni su raseljeni i prognani, nije postignuto na dvodnevnom sastanku.

Glavni pregovarač sirijskog režima Bašar Džafari ističe da je jedini cilj Astane bio “ojačati prekid vatre i režim”.

Asadov režim je svoju prvu veliku pobjedu u pet godina rata ostvario krajem 2016. kada je uz pomoć ruske avijacije i iranskih milicija protjerao pobunjenike iz Alepa i drži da je time preokrenuo tijek rata u svoju korist.

Džafari je jasno rekao da će režim nastaviti ofenzivu protiv pobunjenika zapadno od Damaska.

Pobunjenici, naprotiv, traže da se prekid vatre uspostavi i u području Wadi Barada, koje je ključno za opskrbu Damaska vodom.

Sirijski pobunjenici inzistiraju na “prekidu svih vojnih operacija” i dopremi humanitarne pomoći opkoljenim stanovnicima.

Optužuju sirijski režim i Iran za izostanak napretka. “Sve dosad nema nikakvog opipljivog napretka u pregovorima zbog nepopustljivosti Irana i sirijskog režima”, rekao je Mohamad Aluš, voditelj pobunjeničkog izaslanstva.

Prema agenciji Reuters Aluš zamjera završnoj deklaraciji to što se njome legitimizira uloga Irana u sirijskom ratu i šijitskih milicija koje se također bore protiv pobunjenika.

Aluš je rekao da su zadovoljni jer su svoja stajališta mogli “izravno” prenijeti Rusiji i predati “svoj dokument” za uspostavu mehanizma za jačanje prekida vatre.

Međutim, pozvao je Rusiju da se više angažira kako bi se okončao sukob. “Za sada imali smo samo obećanja. Očekujemo da uloga (Rusije) postane doista pozitivna”, rekao je Aluš.

Komentiraj