Assangeovi odvjetnici traže puštanje uz jamčevinu, zbog rizika koronavirusa

Odvjetnici zatvorenog osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u srijedu će zatražiti od britanskog suda da mu odobri jamčevinu, tvrdeći da mu u zatvoru prijeti opasnost od zaraze koronavirusom, javlja Washington Times.

Kampanja “Ne izručite Assangea”, koju podupire WikiLeaks, objavila je da će pravnici upozoriti sud da bi britanski zatvori mogli postati “epicentri za širenje COVID-19 zbog prenapučenosti i sklonosti virusa da se širi u zatvorenim sredinama”.

Massimo Moratti, zamjenik direktora istraživanja u europskom uredu Amnesty Internationala, rekao je da sud “mora pomno razmotriti” tvrdnje Assangeovih odvjetnika.

“Za osobe s kroničnim bolestima i starije trebaju se odmah razmotriti alternative pritvoru, ako ne predstavljaju prijetnju sebi ili društvu. Trebala bi postojati pretpostavka puštanja na slobodu za optužene koji čekaju suđenje,” rekao je Moratti.

Kraljevski sud u Londonu Woolwich odgodio je 27. veljače razmatranje američkog zahtjeva za izručenje Assangeu, nakon što su četiri dana bili usredotočeni na to jesu li njegovi navodni zločini politički ili ne.

Traže odgodu zbog  koronavirusa

Ročište bi se trebalo nastaviti 18. svibnja, ali moglo bi biti odgođeno zbog pandemije koronavirusa.

Američko ministarstvo pravosuđa priopćilo je kako je australskog državljanina Assangea (48) optužilo da se udružio s bivšim američkim analitičkim vojno-obavještajnim analitičarom Chelsea Manningom kako bi protuzakonito objavio američku tajnu dokumentaciju 2010. godine.

Assangeovi odvjetnici tvrde da njegovo izručenje treba blokirati prema britanskom zakonu, jer ga Washington progoni zbog “političkih razloga”.

Pravnici američke vlade to su odbacili tvrdeći da ga gone zbog stvarnih kaznenih djela.

Komentiraj