ARMENIJA Tisuće prosvjednika protiv novog premijera

Najmanje 10.000 osoba prosvjedovalo je u utorak navečer u Erevanu, armenskoj prijestolnici protiv bivšeg predsjednika Sergea Sarkissiana koji je nakon izglasavanja u parlamentu imenovan premijerom s pojačanim ovlastima.

Na trgu u središtu grada na poziv čelnika oporbe i zastupnika Nikola Pachiniana, prosvjednici su upozorili protiv Sarksyanovog zadržavanja na vlasti. Ovlasti armenskog predsjednika su uglavnom protokolarne.

Pachinian je rekao da se okupilo više desetaka tisuća prosvjednika.

Sarksyanovu (63) kandidaturu, koju je predložila Republikanska stranka na vlasti, podržalo je 77 zastupnika, a 17 ih je bilo protiv.

Prosvjedi protiv Sarksyana, koji je u ožujku završio svoj drugi i posljedni mandat predsjednika, potresaju Erevan pet dana zaredom, a prosvjednici upozoravaju na pokušaj vječnog zadržavanja na vlasti.

Armenija se odvojila od Sovjetskog Saveza 1991. ali je i dalje ovisna o ruskoj pomoći i investicijama. Mnogi Armenci optužuju vladu za korupciju i loše vođenje gospodarstva koje se muči prevladati naslijeđe centralnog planiranja.

Lokalni mediji javljaju kako su prosvjedi u tijeku i u druga dva velika armenska grada Gyumri i Vanadzorz. Policija je upozorila prosvjednike da se raziđu ili će na njih biti bačen suzavac.

U ponedjeljak su desetci ozlijeđeni u sukobima s policijom a oko 80 je uhićeno, rekla je policija.

Komentiraj