Arapski čelnici potvrdili potporu palestinskoj državi

FaH

Arapski čelnici ponovno su u srijedu potvrdili svoju potporu rješenju dviju država za dugotrajni arapsko-izraelski sukob, u jeku pojačane nelagode zbog stajališta Sjedinjenih Država pod novom administracijom predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je uznemirio arapske i europske čelnike u veljači kada je dao naznake da je otvoren za rješenje o jednoj državi, čime je potpuno preokrenuo stajalište prijašnjih američkih administracija i međunarodne zajednice.

Trump je kasnije rekao u intervjuu za Reuters da mu se sviđa koncept rješenja dviju država, ali nije potvrdio potporu SAD-a eventualnoj palestinskoj državi, izjavivši da će biti “zadovoljan sa svime što će obje strane učiniti sretnima”.

Arapski čelnici, koji sudjeluju na jednodnevnom sastanku blizu Mrtvog mora, nisu se javno referirali na Trumpa ili njegove dvosmislene izjave, ali su naglasili svoju potporu neovisnoj palestinskoj državi i snažno su kritizirali nastavak izgradnje židovskih naselja na okupiranom teritoriju.

Domaćin summita, jordanski kralj Abdulah, rekao je da uspostava palestinske države uz Izrael ostaje temelj bilo kakvog sveobuhvatnog arapsko-izraelskog mirovnog sporazuma.

Komentiraj