APEL TALIJANSKOG PODUZETNIKA: ‘Premijeru, spriječite da šef Hrvatskih šuma neprijateljski preuzme moju tvrtku’

Vlasnik tvrtke Europal iz Vrbovskog Sergio Fantini uputio je dramatično pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i iznosi teške optužbe protiv čelnog čovjeka -a Krunoslava Jakupčića, koji sve te optužbe demantira i naziva neozbiljnima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković početkom listopada ove godine dobio je dopis od vlasnika tvrtke Europal iz Vrbovskog, talijanskog državljana Sergia Fantinija koji od premijera traži da spriječi neprijateljsko preuzimanje tvrtke koje po njegovim navodima žele počiniti predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i njegovi tajni partneri. Dopis koji je na uvid dobio Nacional premijeru je poslan 2. listopada, ali od tada na adresu tvrtke koja se bavi prerađivanjem drvne građe nije stigao nikakav odgovor, a Hrvatske šume su blokirale račun Europala. Cijeli slučaj u međuvremenu je dobio i međunarodnu dimenziju jer se Fantini za pomoć obratio i Talijanskom veleposlanstvu u Hrvatskoj koje je od Hrvatskih šuma zatražilo objašnjenje o ovom slučaju. Zanimljivo je da dopis s početka listopada nije prvi put da se Fantini obratio za pomoć premijeru Plenkoviću jer se on sličnim dopisom predsjedniku Vlade obratio u ožujku, kada je prvi put upozorio na nepošteni odnos šefa Hrvatskih šuma prema njegovoj tvrtki. No premijer se nije očitovao o ovom slučaju i nije odgovorio na Fantinijev apel. S druge strane, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić za Nacional kaže da je tvrdnja Fantinija o navodnom pokušaju neprijateljskog preuzimanja Europala neozbiljna i “blago rečeno smiješna”. On je napomenuo da problemi s tvrtkom Europal nisu počeli ove godine jer je ta tvrtka već prošle godine prestala plaćati drvnu masu koju su joj isporučivale Hrvatske šume, a tijekom 2019. Hrvatske šume su im zbog nagomilanih dugovanja pet puta obustavljali isporuku drvne mase i dva puta je pokrenut proces prisilne naplate.

Slučaj tvrtke Europal i njihova nezadovoljstva s potezima predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića počeo je zbog duga od 1,7 milijuna kuna Europala prema Hrvatskim šumama i tvrtki kćeri Hrvatskih šuma, Drvnim galanterijama. Sergio Fantini je tvrtku Europal osnovao prije osam godina, tvrtka proizvodi drvene elemente za ambalažu, a cjelokupnu proizvodnju izvoze u Italiju. Tako je trebalo biti i ove i iduće godine jer su već imali dovoljno narudžbi da se pokrije cjelokupna proizvodnja. Problemi za Europal su nastali kada je cijena njihovih proizvoda u Italiji 2019. pala za 30-ak posto i zbog toga su došli u probleme s likvidnošću te je nastao dug prema Hrvatskim šumama. No iz te tvrtke naglašavaju da usprkos tome dug od 1,7 milijuna kuna za tvrtku koja godišnje ima promet od gotovo 30 milijuna kuna ne bi predstavljao problem da nije došlo do krize izazvane koronavirusom zbog koje su banke gotovo pa prestale davati kredite malim tvrtkama poput Europala. Baš zato su od Hrvatskih šuma očekivali korektan odnos, pogotovo ako se uzme u obzir uspješna suradnja u proteklih osam godina.

Naime, iz Europala tvrde da su objekt u Vrbovskom preuzeli prije osam godina, a da su osim industrijskog najma preuzeli i deset djelatnika tvrtke Drvna galanterija koja je u vlasništvu Hrvatskih šuma. Osim toga, u tih su osam godina, kako tvrde, svu dobit reinvestirali te su uložili oko 700.000 eura u strojeve, a u tuđu imovinu uložili su još oko 150.000 eura. Kako bi riješili financijske obveze prema Hrvatskim šumama i tvrtki Drvne galanterije, Sergio Fantini i njegovi financijski savjetnici na sastanku s izvršnim financijskim direktorom Hrvatskih šuma u siječnju ove godine dogovorili su da se postojeći strojeve u koje je tvrtka Europal u posljednjih osam godina uložila oko 700.000 eura ponude u povratni zakup s kojim bi se nakon toga dokapitalizirala tvrtka Drvna galanterija, dok bi se kroz povećan najam platila obveza prema Hrvatskim šumama.

 

Pasivnost premijera andreja plenkovića i izostanak odgovora omogućit će uništenje moje tvrtke koju će zatim preuzeti neki ‘spasitelj’’, tvrdi vlasnik tvrtke Europal iz Vrbovskog Sergio Fantini

 

Da se toj vrsti dogovora pristupilo vrlo ozbiljno govori i podatak da su Hrvatske šume nakon desetak dana u Europal poslale sudskog procjenitelja koji nakon mjesec dana dostavlja izvješće i potvrđuje vrijednost strojeva, a izvršni direktor Hrvatskih šuma izlazi s prijedlogom pred Upravu koja taj prijedlog iz nepoznatih razloga odbija. Sergio Fantini i njegovi partneri iz tvrtke Europal tada počinju sumnjati da iza svega stoji plan da Hrvatske šume preuzmu njegovu tvrtku koja ima otvoreno vrijedno tržište u Italiji. Sergio Fantini je za Nacional izjavio da je za takav plan doznao od više osoba u Hrvatskoj: “Za plan šefa Hrvatskih šuma saznao sam kroz razgovore s više mojih hrvatskih partnera i suradnika koji su dobro upoznati s činjenicama i načinom rada svih ljudi koji su uključeni u ovaj slučaj.”

Sve to događa se u prvim mjesecima izbijanja pandemije koronavirusa, a talijanski vlasnik Sergio Fantini zbog toga je ne može doći u Hrvatskoj te se cijelo vrijeme ove krize nalazi u Modeni. Za to vrijeme u Hrvatskoj njegova se tvrtka našla u nezavidnoj situaciji kada je Uprava Hrvatskih šuma prvo odbila njihov prijedlog za podmirenje duga, a potom je i blokiran račun te je s njega sredinom travnja skinuto nešto više od 41.000 kuna. Iako je bilo najavljeno da će Hrvatske šume u travnju naplatiti i ostatak duga, zbog odluke Vlade o šestomjesečnom moratoriju na prisilne naplate do toga nije došlo, ali su zato Hrvatske šume račun Europala blokirale odmah po isteku tog moratorija tako da je danas ova tvrtka u blokadi, a svi njeni poslovi s partnerima u Italiji su upitni jer Hrvatske šume tvrtkama u blokadi ne isporučuje drvnu građu. Iz tvrtke talijanskog vlasnika Sergia Fantinija Nacionalu su dostavili i prepisku s tvrtkom koja je bila spremna podmiriti dugovanja prema Hrvatskim šumama u zamjenu za vlasnički udio, ali su od svega odustali nakon što im je iz vrha Hrvatskih šuma poručeno da ako uđu u vlasničku strukturu Europala, Hrvatske šume neće moći isporučiti traženu drvnu građu koja je potrebna za isporuku poslovnim partnerima u Italiji. Zbog svega je vlasnik Sergio Fantini poslao dopis premijeru Plenkoviću u kojem teško optužuje Krunoslava Jakupčića. U tom dopisu dramatičnog sadržaja stoji:

“U nekoliko navrata zamolili smo vas za intervencijom u selektivnu i neprijateljsku poslovnu politiku raspoloženja gosp. Krunoslava Jakupčića u rješavanje naših obveza prema Hrvatskim šumama. Nedavno smo to selektivno i neprijateljsko raspoloženje prepoznali kao pokušaj neprijateljskog preuzimanja naše tvrtke od strane predsjednika Uprave Krunoslava Jakupčića i njegovih tajnih partnera. Za ove tvrdnje imamo svjedoke i dokaze. U nadi rješavanja nastalih problema molimo vas za intervenciju.”

Prije nego što su se iz Europala obratili predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, poslali su i zamolbu za intervenciju Odjelu za šumarstvo Ministarstva poljoprivrede, iz kojeg im je, kako tvrde iz Europala nakon samo pola sata stigao odgovor da taj odjel nije nadležan za njihov problem. Nakon toga zamolba za intervenciju poslana je premijeru, ali Ministarstvu gospodarstva, ali reakcije državnih institucija do danas nije bilo. Fantini kaže da izostanak odgovora premijera na njegov apel pokazuje da je Krunoslavu Jakupčiću otvoren put prema preuzimanju njegove tvrtke: “Pasivnost premijera i izostanak odgovora omogućit će uništenje moje tvrtke koju će zatim preuzeti neki ‘spasitelj’’’.

Vlasnik tvrtke Europal Sergio Fantini i pismo koje je uputio premijeru (desno). PHOTO: Privatna arhiva, Nacional

 

Frustracija talijanskog vlasnika i njegovih suradnika još je više narasla nakon što su saznali informaciju da Hrvatske šume sličnu praksu nemaju i prema drugim tvrtkama iz drvnog sektora prema kojima imaju potraživanja. Kao primjer naveli su tvrtku Cedar iz Vrbovskog koja ima godišnji promet od oko 50 milijuna kuna, ali i dug prema Hrvatskim šumama od oko 25 milijuna kuna. Usprkos tom dugu koji je puno veći od duga Europala, Hrvatske šume nisu blokirale tvrtku Cedar i toj tvrtki zbog toga nije onemogućeno da potpiše ugovor s Hrvatskim šumama za isporuku drvne građe u 2020. kao što je to slučaj s Europalom, zbog čega ne mogu pronaći strateškog partnera. No čelni čovjek tvrtke Cedar Darko Prodan demantira Fantinijeve navode:

“Nisu mi poznate Fantinijeve tvrdnje. Tvrtka Cedar posluje prema svim zakonima RH i pravilima Hrvatskih šuma koja su ista za sve. Tvrtka Cedar u jednom trenutku bila je dužna Hrvatskim šumama s računima u dospijeću plaćanja u ukupnom iznosu od neznatno više od tri milijuna kuna. Dug je naplaćen puštanjem zadužnica -a, što je za posljedicu imalo kratkotrajnu blokadu računa, a sva dugovanja su podmirena.”

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić demantirao je sve optužbe koje je izrekao talijanski poduzetnik Sergio Fantini. PHOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

Zbog, kako tvrdi, ignoriranja hrvatskih institucija, Sergio Fantini obratio se i Talijanskom veleposlanstvu kako bi mu pomoglo u rješavanju ovog spora, iako iz tog veleposlanstva do zaključenja ovog broja Nacionala nisu odgovorili kako su točno pomogli tvrtki Europal i je li talijanski veleposlanik urgirao kod hrvatskog premijera zbog ovog slučaja, iz e-maila koje je upućeno iz tog veleposlanstva tvrtki Europal vidljivo je da su se zainteresirali za cijeli slučaj jer se u njemu traži prijevod dokumentacije na talijanski, ali i kontakti nadležnih tijela -a.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, prozvani Krunoslav Jakupčić, pripovijeda posve drugu priču. On kaže: “Problemi s tvrtkom Europal nisu nastali ove godine, bilo ih je i ranijih godina u više navrata. Prošle je godine ta tvrtka prestala plaćati drvnu masu koju su joj isporučivale Hrvatske šume. Tijekom 2019. smo im zbog nagomilanih dugovanja pet puta obustavljali isporuku drvne mase i dva puta smo pokrenuli proces prisilne naplate. U ovom trenutku njihov je dug samo za drvnu masu narastao na 1.840.689,01 kuna. Ista tvrtka HEP-u duguje veći iznos na ime neplaćene električne energije, zbog čega im je isključena struja. Tu nam je informaciju upravo potvrdio direktor naše tvrtke Drvna galanterija Vlado Đurašin, što znači da Europal ne duguje samo nama nego i drugima. Osim za drvnu masu, Europal duguje i 280.336 kuna za najam prostora. Naime, kad je 2012. sklapan ugovor s Europalom za najam pilane, u ugovor je stavljena klauzula da će se ugovor raskinuti ako zakupnik ne plati najamninu u razdoblju od tri mjeseca. Europal ga nije platio 11 mjeseci i prema našim poslovnim aktima, Hrvatske šume su već odavno trebale raskinuti ugovor i otkazati najam. No to nismo učinili”.

“Točno je da je nad Europalom pokrenuta prisilna naplata 23. siječnja ove godine koja je još uvijek na snazi, ali nije nikad naplaćena. Kao znak dobre volje, s ciljem spašavanja radnih mjesta i proizvodnje kupca, Uprava Hrvatskih šuma je u jednom trenutku čak dala uputu za opoziv zahtjeva za naplatom zadužnica kako bi kupcu omogućila dovoljno vremena za rješavanje kredita s poslovnom bankom, no on se ipak na kraju nije ostvario”, tvrdi dalje Jakupčić. Objasnio je da su predstavnici Europala u ponedjeljak, 12. listopada, bili na sastanku s Upravom -a. “Vlasnik tvrtke Sergio Fantini i njegov odvjetnik molili su nas da im damo još malo vremena i da će do kraja toga tjedna, odnosno do petka, 16. listopada, podmiriti cjelokupan dug. Prihvatili smo njihov prijedlog, izašli smo im u susret, no nakon toga se više nisu javili i do danas ni dug za isporučenu drvnu masu, a niti dug na ime najma prostora nisu podmireni”, kaže Jakupčić. O svemu su, kaže, podrobno objašnjenje dali i Ministarstvu poljoprivrede i ministrici Mariji Vučković, kojoj je Vlada proslijedila pismo koje je primila od vlasnika Europala. Tvrdi i da ih po pitanju problema s Europalom iz talijanskog veleposlanstva do sada nitko nije kontaktirao niti je tražio objašnjenje slučaja.

On oštro demantira tvrdnju vlasnika tvrtke Europal Sergia Fantinija da Hrvatske šume nemaju istu poslovnu politiku prema svim kupcima i da nekim tvrtkama toleriraju značajno veća dugovanja. “Ta tvrdnja da smo tvrtki Cedar iz Vrbovskog tolerirali navodni dug od 25 milijuna kuna, kako to u svojem dopisu navodi Fantini, naprosto nije točna. Cedar je Hrvatskim šumama dugovao tri milijuna kuna, a ne 25. Mi smo i protiv njih 26. veljače pokrenuli proces prisilne naplate i dug je naplaćen, za razliku od duga Europala koji nismo mogli naplatiti”, tvrdi Jakupčić.

 

‘Europal je pilanu uzeo u najam. Kako bih ja mogao preuzeti tvrtku? Čak i ako Europal ne podmiri svoj dug i ako raskinemo ugovor, novog ćemo najmoprimca tražiti isključivo putem javnog natječaja’, tvrdi Jakupčić

 

On kaže kako je tvrdnja Fantinija o navodnom pokušaju neprijateljskog preuzimanja Europala njega kao predsjednika Uprave Hrvatskih šuma i njegovih navodnih tajnih partnera neozbiljna i “blago rečeno smiješna”. “Pilana u Vrbovskom, uključujući i strojeve i objekt u kojem posluje tvrtka Europal u vlasništvu je Hrvatskih šuma, odnosno naše tvrtke-kćeri Drvna galanterija. Europal je pilanu uzeo u najam. Kako bih ja mogao preuzeti tvrtku? Čak i ako Europal ne podmiri svoj dug i ako raskinemo ugovor o najmu prostora i ugovor za kupoprodaju trupaca, novog ćemo najmoprimca tražiti isključivo putem javnog natječaja na kojem će svi zainteresirani subjekti imati jednako pravo prijave i sudjelovanja”, objasnio je.

Na pitanje je li točno da je tvrtka Europal u siječnju ove godine, odnosno prije nego što je pokrenuta prisilna naplata, iznijela plan naplate dugovanja putem prijenosa vlasništva na pokretninama koji je prihvatio i financijski direktor Hrvatskih šuma koji je Uprava odbila, Jakupčić odgovara kako ta tvrdnja nije točna. On kaže: “Mi smo kao zalog naplate dugovanja na ime najma prostora, u dogovoru s vlasnikom Europala, uzeli novi stroj vrijedan 300.000 kuna. To je bio svojevrsni zalog za naplatu kako ne bi došlo do raskida ugovora i taj je stroj, nadam se, još uvijek u hali pilane. Kako dug za najam prostora u međuvremenu nije podmiren, njegov je iznos sada vrlo blizu vrijednosti stroja. A što se tiče obročne otplate duga, to ne odobravamo nikome od naših 640 klijenata, pa tako ni Europalu.”

Jakupčić kategorički tvrdi da su Hrvatske šume poduzele sve kako bi spasile radna mjesta i održale proizvodnju u svim tvrtkama koje su se našle u poteškoćama u proteklom periodu, s obzirom na krizu koja je pogodila drvno-prerađivačku industriju. Podsjeća i da su upravo s tim ciljem produljili rok za plaćanje preuzete drvne mase s dosadašnjih 60 na 100 dana, a produženje i rok potpisivanje godišnjih ugovora za prodaju trupaca i prostornog drva do 31. prosinca 2020. “Hoće li i tvrtka Europal ući među one koje će potpisati ugovor za isporuku drvne mase za iduću godinu još je neizvjesno. Naime, ugovore mogu potpisati isključivo one tvrtke koje nemaju dugovanja prema državi i Hrvatskim šumama. Sve dok ima nepodmirena dugovanja Europal ne zadovoljava nijedan od tih uvjeta”, kaže Jakupčić. Na kraju svoje izjave za Nacional Jakupčić je kazao kako od Fantinija očekuje ispriku za niz netočnosti i neutemeljenih optužbi koje je na njegov račun iznio i javnosti i hrvatskoj vladi.

No ovo nisu prve teške optužbe na račun šefa Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića koji se u središtu pozornosti javnosti našao i u aferi Vjetroelektrane i u svibnju ove godine uhićen je s Josipom Rimac. ali je ubrzo pušten na slobodu. U svojoj obrani Jakupčić je potvrdio da je bivša državna tajnica Ministarstva uprave i bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac na njega vršila pritisak da povuče negativno mišljenje Hrvatskih šuma za Vjetroelektranu Krš-Pađene. No jedan od osumnjičenih u toj aferi Milenko Bašić je krajem lipnja u razgovoru za Nacional rekao da USKOK ne bi proganjao njega i njegova direktora Dragana Stipića “da je platio 1,5 milijuna kuna reketa Krunoslavu Jakupčiću i njegovoj ekipi iz Hrvatskih šuma”.

Komentiraj