Anto Nobilo: “Predsjednik je razdrmao scenu na simboličkoj razini”

Odvjetnik Anto Nobilo u četvrtak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao situaciju u hrvatskom pravosuđu. Kaže da smo jučer prisustvovali tektonskom poremećaju koji je prošao ispod radara.

“Vladajuća stranka je odlučila napraviti taj Visoki kazneni sud. Od početka se znalo da će Ivan Turudić biti predsjednik, zvali smo ga Turudićev sud. Zatim su ga vladajući postavili za V.D. predsjednika i jučer je trebala biti rutina. I bilo bi da je sjednica bila prije mjesec dana. No, u mjesec dana su se dogodile dvije stvari”, rekao je Nobilo.

Objašnjava da je prvo došlo do Mamićevog razotkrivanja djelomično vlastite sudačke mreže, a potom i akcija predsjednika Zorana Milanovića koji je poručio da ribu treba početi čistiti od glave te istaknuo da sadašnji predsjednik Vrhovnog suda nije njegov kandidat već rofesorica koja nije iz interesnih skupina. Ti su događaji, smatra Nobilo, djelovali na način da je vladajuća klijentelistička grupacija izgubila vlast.

“Ako napravimo paralelu, to je kao da u Saboru Plenković za imenovanje predloži jednog čovjeka, a Tomašević drugog i Tomaševićev kandidat pobijedi. Svi bi rekli – pala Vlada, nemaju većinu, idemo na izbore. To se jučer desilo”, poručio je.

Pohvalio je i sutkinju Ladu Peto Kujundžić koja se žrtvovala, ali je identificirala tu jezgru. “Optimist sam, mislim da bi to moglo ići u dobrom pravcu. Predsjednik Republike je upalio inicijalnu kapsulu, ali su suci osjetili da je stega pukla i počeli su donositi odluke po savjesti, a to je najznačajnije”, istaknuo je Nobilo.

Smatra i da je ovo naznaka boljih dana u hrvatskom pravosuđu te da tu ima kvalitetnih ljudi: “Vidimo odluku oko predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, vidi se da nema stege jer su se članovi vijeća opredijelili za ljude za koje misle da mogu biti predsjednici pa nismo imali većinu. To se prije mjesec dana ne bi dogodilo”, poručio je.

Nobilo kaže da nam treba reforma, sustav koji će razbiti klijentelističke skupine koje nameću svoje mišljenje. “Predsjednik nije ni fomalno kandidaro Zlatu Đurđević, samo je stavio do znanja tko će biti njegov kandidat i razdrmao je scenu na simboličkoj razini. Što bi bilo kad bi se krenulo u ozbiljnu reformu pravosuđa”, zapitao se.

Premijer i predsjednik se, ako ne žele ustavnu krizu, moraju dogovoriti. “Treba priznati i petlju i intergritet prof. Đurđević, teško ju je na nacionalnoj razini odbiti”, zaključio je Anto Nobilo.

Komentiraj