Antibakterijsko, antivirusno i antifungalno djelovanje propolisa štiti zdravlje

Ivica Galovic/Pixsell

Aromatičnu smolu propolis pčele koriste u gradnji košnice. Ljudi su još u davna vremena prepoznali značaj visokovrijednog pčelinjeg proizvoda složenog kemijskog sastava te su ga počeli koristiti u medicinske svrhe, pišu vitamini.hr.

Drevni Grci i Rimljani koristili su propolis kao lijek kod kožnih ozljeda, rana i infekcija, a od 17. do 20.stoljeća propolis je u Europi uživao veliku popularnost kao antibakterijsko sredstvo. Danas je propolis zastupljen u obliku raznih dodataka prehrani, a našao se i u kozmetičkoj industriji.

Smola koju skupljaju pčele medarice iz dijelova raznih biljaka i u nju ugrađuju svoje enzime iz sline i smolaste tvari rezultira i različitim kemijskim sastavom. Iz propolisa je izolirano više od 300 različitih spojeva.

U pravilu , propolis sadrži oko 50 % smola, 30 % pčelinjeg voska, 10 % eteričnih ulja, 5 % polena i 5 % različitih organskih tvari uključujući vitamine, minerale, organske kiseline i flavonoide.

Prerađeni propolis ima antibakterijsko, antivirusno i antifungalno djelovanje. U narodnoj medicini propolis se koristi u svrhu jačanja imuniteta i protiv infekcija.

Propolis se danas najčešće proizvodi kao alkoholna otopina, a može se pripremiti i kao bezalkoholna otopina za djecu te kao dodatak prehrani u obliku tablete. Savjetujte se s vašim nutricionistom, ljekarnikom ili liječnikom o primjeni.

Komentiraj