Anka Mrak Taritaš: Ustavni sud se dijelom uključio u kampanju. Peternel: Pregovaramo s Kolakušićem

Autor:

29.08.2023., Zagreb - Igor Peternel odrzao je konferenciju za medije o neprihvatljivoj poziciji iznajmljivaca za djelatnosti iznajmljivanja i smjestaja u turizmu u Zagrebu.
 Photo: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Lovro Domitrovic/PIXSELL

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš i Igor Peternel iz Domovinskog pokreta u srijedu su na HRT-u komentirali predstojeće parlamentarne izbore i kampanju.

Anka Mrak Taritaš izjavila je da Glas ostaje u koaliciji. “Kad smo sjeli za stol, triput sam pitala jesmo li svi spremni ući u tu koaliciju i svi su rekli da jesu“, otkrila je i dodal da koalicije i dogovori nisu jednostavni, ali, kako kaže, još će biti kompliciraniji 18. travnja, dan poslije.

” U dobroj koaliciji moraju svi biti podjednako nezadovoljni, ali konačni cilj nam je postići što bolji ishod na ovim izborima i ja želim biti u timu koji će taj cilj ostvariti”, naglasila je za HRT.

Peternel je istaknuo da Domovinski pokret zagovara iste politike od početka, ali smeta mu zagušenje javnog prostora s ovom raspravom glede odnosa ljevice i desnice. “Dovodi se do apsurda provođenje izborne kampanje i onako krhki demokratski proces”, rekao je.

Ustavni sud jednim se dijelom uključio u kampanju, rekla je Anka Mrak Taritaš. “Od petka u javnom prostoru imamo sukob „dva brda”. Svatko mora svoje biračko tijelo konsolidirati i poslati jasne poruke”, naglasila je.

Smatra kako je datum izbora srijeda 17. travnja, dobra poruka koja kaže izađite na izbore. “Važno je da svi zajedno napravimo iskorak u smislu demokracije te da onaj koji bude izabran bude volja građana”, poručila je i dodala da se upozorenje Ustavnog suda mora poštivati. “U upozorenju mi je najviše zasmetalo to što je Zvonimir Šeparović kazao da se rezultati izbora mogu poništiti”, rekla je i dodala da su rezultati izbora su volja građana.

Peternel je rekao kako je to išlo u smjeru da ako se radi nezakonita kampanja da ni rezultati izbora ne mogu biti zakoniti. “Druga je situacija ta da smo tek sada vidjeli koliko manjkav Ustav imamo”, poručio je. S njim se složila i čelnica Glasa koja je naglasila da je krajnji čas da se u Ustavu definiraju neke stvari. “Sve ovo ne bi se dogodilo da okidač nije bilo imenovanje Ivana Turudića. On se na bi javio da nije dobio signal. Čovjek koji dolazi na saborski odbor i laže….što reći”, istaknula je.

Peternel je rekao da je predsjednik Republike prije četiri godine rekao da ne želi izaći na parlamentarne izbore stoga što mu to Ustav priječi jer je on predsjednik svih građana, a sada sudjeluje u kampanji jedne stranke.

Anka Mrak Taritaš se nije složila s time i rekla je kako on neće sudjelovati ni na jednoj listi, a, kako kaže, mi ne biramo premijera već saborske zastupnike. “Nakon petka ništa više nije isto i samom odlukom da se izbori održavaju u srijedu 17., je poziv građanima da izađu na izbore i ispune svoju građansku dužnost”, poručila je.

Peternel je otkrio da Domovinski pokret i Mislav Kolakušić pregovaraju o suradnji.

Na pitanje što će se vidjeti 18. travnja, Mrak Taritaš je rekla kako će se vidjeti pobjednici i što će se činiti dalje. Smatra kako nitko neće biti apsolutni pobjednik i formirati novu Vladu. “Koalicije nisu jednostavne. Smatram da će se morati maksimalno uključiti glas razuma”, istaknula je, dok je Peternel odgovorio da je dobro to što nam dolazi nekoliko izbora gdje će građani reći kojim smjerom žele da ide ovo društvo.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.