epa

Angelina Jolie poziva NATO da se uključi u borbu protiv silovanja kao oružja rata

Posebna UN-ova izaslanica za izbjeglice Angelia Jolie pozvala je u srijedu NATO da pomogne u borbi protiv seksualnog nasilja koje oružja u sukobima čime je ta holivudska zvijezda proširila međunarodnu kampanju za zaštitu prava žena.

Jolie je ovaj tjedan posjetila sirijski izbjeglički logor u Jordanu i upozorila na teško stanje tih ljudi, a u srijedu je o silovanju kao oružju rata govorila za posjeta sjedištu Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu i na sastanku s  vojnim zapovjednicima.

“Nasilje nad ženama i djecom, posebno seksualno nasilje, sve češće je obilježje rata”,  rekla je Jolie na konferenciji u sjedištu NATO-a održanoj s glavnim tajnikom saveza Jensom Stoltenbergom.

“Silovanje se koristi kao oružje za postizanje vojnih ili političkih ciljeva. Pogađa muškarce i dječake kao i žene i djevojčice”, rekla je Jolie.

Savez od 29 zemalja članica ima brojne misije diljem svijeta, od Kosova do Afganistana, i suglasio se da će izvještavati o seksualnom nasilju u ratu kako bi pomogao da se počinitelji izvedu pred sud i okonča vjerovanje da je silovanje neizbježivi aspekt ratova i sukoba.

Jolie, koja je razgovarala sa žrtvama seksualnog nasilja u ratu i pokušava biti njihov glas, ogorčena je time što se tim žrtvama ne pomaže dovoljno.

Posebno je upozorila na muslimansku zajednicu Rohingya izbjeglu iz većinski budističke države Mjanmar rekavši  da vlade diljem svijeta nisu primjereno odgovorile na tu katastrofu.
“Jako sam zabrinuta kada čujem da ondje siluju desetgodišnje djevojčice”, rekla je Jolie i dodala “Svi bismo se trebali posramiti jer smo tako malo uspjeli učiniti”.

Krajem 2016. zbog ratnih sukoba 65 milijuna ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove,  rekla je Jolie te istaknula da su razmjeri izbjegličke krize u svijetu razarajući.

Komentiraj