Andrija Maurović – slikar, ilustrator i crtač stripova rođen je na današnji dan 1901. godine

Rođen je 29. ožujka 1901. godine u malome mjestu Muo u Boki kotorskoj. Rodom Hrvat, od majke Bokeljke i oca Slovenca (prezimena Maurowitch). Nakon njegova rođenja obitelj se na kratko vrijeme seli u Krakov, a zatim vraća u Dubrovnik, gdje Andrija pohađa gimnaziju.

U školi se ne ističe akademskim uspjehom, ali ubrzo je opažena njegova nadarenost za crtanje. Gimnaziju je završio 1922. godine. Po savjetu Iva Vojnovića, a s preporukom Ivana Meštrovića, upisuje se 1923. godine na Likovnu akademiju u Zagrebu gdje je studirao do 1924. godine. Za život je zarađivao izradom ilustracija za plakate, časopise i knjige (osobito za nakladu St. Kugli). Onodobna pravila Akademije branila su studentima takav rad, pa Andrija ubrzo dolazi u sukob s upravom, a nešto kasnije, iako je bio među najboljim studentima crteža, napustio je studij i potpuno se posvetio ilustratorskom radu, najviše u novinama i časopisima Jutarnji list, Novosti, Koprive, Ženski svijet, Oko i Kulisa.

Tiskare se jagme za njegovim radovima. Od siromaštva dospijeva do bogatuna. Ali što je zaradio to je potrošio. Samo u vrijeme svojih zlatnih godina (1936.-1938.) od zarađenoga je mogao  svaki mjesec kupiti kuću. On je to radije podijelio s prijateljima, a posebice prijateljicama noći. Na dan bi radio dvije ‘table’, popušio dvije kutije cigareta, popilo bi se dvije litre vina, dvije litre rakije, dok su čitači stajali u repu očekujući nove nastavke dramatičnih i zapletenih radnji njegovih junaka.

Komentiraj