Andrija Henjak: ‘Fakultet političkih znanosti rigoroznije mora birati nastavnike’

Andrija Henjak, dekan fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, u povodu 60 godina osnutka te institucije, govori o novim izazovima s kojima se Fakultet osnovan 1962. nosi danas – prije svega s kadrovskom politikom

Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (FPZG) osnovan je 1962. i upravo je obilježilo 60 godina postojanja. To je najstarija znanstvena institucija s područja političke znanosti u ovom dijelu Europe i jedini studij političkih znanosti u Republici Hrvatskoj. Fakultet je bio prva akademska institucija te vrste u komunističkoj istočnoj Europi te je od svog osnivanja djelovao kao znanstvena i visokoškolska institucija u sklopu Sveučilišta, u svemu izjednačena s drugim sveučilišnim sastavnicama. Akademska autonomija bila je osnova razvoja Fakulteta te ga je u kriznim vremenima zaštitila od političkih pritisaka i presezanja vlasti. Godine 1971. na FPZG-u je osnovan dvogodišnji paralelni studij novinarstva koji je ubrzo postao puni četverogodišnji sveučilišni studij….

NACIONAL: Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu obilježava 60 godina od svog osnutka, kakve su bile društvene i političke okolnosti te 1962. godine, a koliko se fakultet do danas promijenio?

Ne mogu vam puno reći o prošlim vremenima, ne znam tko su bili akteri i kako je to izgledalo u to vrijeme, ali znam da je Fakultet političkih znanosti danas jako različit od onoga što je bio prije 30-ak godina, a posebno prije 60 godina….

Komentiraj