Analitičare podataka u budućnosti će zamijeniti napredna računala

Unsplash/Campaign Creators

Pojam Velikih podataka (Big Data) se kroz prošlo desetljeće često spominjao uz isticanje važnosti ovog područja digitalizacije i analize poslovanja i funkcioniranja tvrtki, organizacija, banaka i državnih institucija. Stručni termin analitičara (velikih) podataka postoji od 2008. godine, piše ictbusiness.info.

Jedan od primjera za objašnjenje ovog zanimanja su pokušali dati Jeff Hammerbacher i Dhanurjay “DJ” Patil kako bi na najbolji mogući način opisali kretanja na društvenim mrežama LinkedInu i Facebooku. Termin se proširio i poznat je diljem svijeta kao “Data Scientist”.

Nove spoznaje u području strojnog učenja i razvoj umjetne inteligencije su počeli ubrzanije razvijati potrebu za analitičarima. Osobe koje se bave ovim poslom možemo pronaći među programerima, matematičarima, ekonomistima. Važno je da imaju informatičko znanje i da se razumiju u brojeve. U brojkama treba prepoznati priliku, napraviti prognozu, a sve to se može isključivo uz kvalitetnu analizu i statistiku.

Zanimljivo je da je veliki ‘bum’ ubrzo zamijenio razvoj novih sustava strojnog učenja i umjetne inteligencije. Računala bi trebala uz prilagodbu i nadogradnju programa još brže i efikasnije rješavati zadatke koje sada rješavaju stručnjaci što vodi k tome da napredna računala potpuno zamijene analitičare podataka.

Komentiraj