Ana Stojić Deban: “Dnevno se provede desetak javnih nabava, od ugovora na dvadesetak do 100 milijuna kuna”

Bivša predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban u utorak je gostovala na N1 televiziji, gdje je komentirala svoj rad u Holdingu. Na početku je kazala da je s jučerašnjim danom prestala biti predsjednicom Uprave.

Upitana kakva je situacija u Holdingu, kad su u pitanju dugovanja, Ana Stojić Deban rekla je da je ukupni dug prema financijskim institucijama 4,8 milijardi kuna. “Nije to neki dospio dug, on će dospijevati u narednih 10 godina, u strukturi najveća obveza je prema obvezničarima. Taj je dug od početka mog mandata do danas opadao, kao što je i cijena zaduženosti opadala. Smanjila se izloženost prema stranim valutama. Kad spominjemo taj dug, treba reći da dugom treba upravljati i mi cijelo vrijeme to i radimo”, rekl aje.

Dodala je da svatko od njih, pa tako i gradonačelnik Tomislav Tomašević, u javnom prostoru treba opravdati svoje odluke i procese kojima upravlja. “Ima užasno puno procesa s kojima će se susresti nova uprava, ali ne vidim da ima nekih alarmantnih stanja koje treba odmah rješavati”, rekla je.

Ana Stojić Deban rekla je da postupke javnih nabava za Zagrebački holding provodi središnje tijelo za javnu nabavu, kojem je na čelu sad Tomislav Tomašević, a ranije Milan Bandić. “Mi smo prekompleksan sustav i svi mi putem središnjeg ureda provodimo te javne natječaje. Zakon o javnoj nabavi sam po sebi je kompleksan i osim provođenje postupka sukladno zakonu, imamo i postupke prema internim pravilima po kojima provodimo postupke. To je desetak javnih nabava dnevno, od ugovora od 100 milijuna, do ugovora na dvadesetak kuna. Velik je to broj poslovnih procesa i nije odgovorno zaustaviti poslovne procese”, objasnila je.

Njena je odluka, ističe, bila da je imenovanjem Tomaševića na mjesto gradonačelnika stavila mandat na raspolaganje i rekla da je spremna otići s obzirom da on može i mora birati sebi suradnike koji će provoditi politiku koja je dobila na izborima i postaviti ljude koji će odgovarati njemu za ostvarivanje tih ciljeva. Smatra da je svoj mandar do kraja odradila profesionalno.

Upitana što će dalje, kazala je da ne namjerava ostati u javnom sektoru. “Ugovorom imam pravo na tri bruto plaće, nakon čega se za početak mislim malo odmoriti, a onda nastaviti nakon ljeta”, rekla je.

Tezu da u Holdingu rade uhljebi, Ana Stojić Deban odbila je. “U Holdingu rade vrijedni ljudi koji su se u najgorim trenucima iskazali svojom radišnošću, nisu bježali od posla. Ne bih im stavljala etiketu uhljeba”, zaključila je.

Komentiraj