EPA/JIM LO SCALZO / POOL

Američki Zastupnički dom idući tjedan glasuje o reformi zdravstva

Republikanski zakon kojim se poništavaju takozvani Obamacare i reforma zdravstvenog osiguranja nastavlja svoj put kroz američki Kongres, pošto je Donald Trump u petak istaknuo da je svladan otpor nekoliko republikanskih zastupnika.

Trenutak istine bit će u četvrtak idući tjedan u prigodi glasovanja u Zastupničkom domu, donjem domu Kongresa, doznaje se od parlamentarnog izvora. Ta etapa prethodi raspravi u Senatu, gdje bi se zakon trebao prihvatiti početkom travnja.

Američki predsjednik pokušava okupiti svoju većinu oko nacrta tog zakona koji su pripremili republikanski čelnici, ali skupina konzervativaca prijeti da će ga minirati. Oni ocjenjuju da je u tekstu suviše elemenata iz demokratskog zakona donesenog 2010.

“Postoji veliko jedinstvo jer je zdravstvo teško i zamršeno pitanje”, rekao je u petak Donald Trump u Bijeloj kući na tiskovnoj konferenciji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, istaknuvši da republikanski tabor usuglašava stajalište.

Predsjednik drži da bi prvi tekst trebalo izmijeniti u nadi da će privući stanoviti broj republikanskih zastupnika koji mu se zasad opiru. Primajući u petak ujutro konzervativne zastupnike rekao je da sada mnogi podupiru tekst.

No protivnici su odmah odbili taj optimizam.

“Uopće nije istina da su konzervativci promijenili mišljenje i da sada prihvaćaju tekst”, poručio je na Twitteru republikanac Justin Amash. Potonji smatra da je republikanski plan “i dalje katastrofa”.

Republikanci u Zastupničkom domu imaju 237 mjesta a demokrati 193.

Komentiraj