EPA/SHAWN THEW

Američki Senat potvrdio novog glavnog državnog odvjetnika

Američki Senat u četvrtak je za glavnog državnog odvjetnika potvrdio Williama Barra, odvjetnika veterana s desetljećima iskustva u Washingtonu koji će odsad voditi ministarstvo pravosuđa i nadgledati istragu Roberta Muellera o tome jesu li Rusija i kampanja predsjednika Donalda Trumpa bili u dosluhu na izborima 2016..

Senat je odlučio s 54 glasova ‘za’ i ’45’ protiv, većinom po stranačkim linijama. Glasnogovornica ministarstva pravosuđa otkrila je da će Barr (68) prisegnuti u 4:45 po lokalnom vremenu u Ovalnom uredu.

Mnogi demokrati protivili su se Barru zbog straha da on neće u potpunosti objaviti zaključke posebnog istražitelja Roberta Muellera. No Senat je pod kontrolom Trumpovih republikanaca, pa je njegovo imenovanje bilo očekivano.

“Danas je velik dan za ministarstvo pravosuđa zbog potvrde Williama Barra kao novog državnog odvjetnika”, rekao je čelnik odbora Senata za pravosuđe Lindsey Graham.

“On je čvrsta ruka u kaotičnom vremenu, te će donijeti mnogo potrebne reforme  ministarstvu”.

Barr je već bio glavni državni odvjetnik pod predsjednikom Georgeom H. W. Bushom, od 1991. do 1993. Hvale ga zastupnici iz obje stranke zbog stručnosti i poznavanja rada ministarstva.

On postaje treća osoba na toj funkciji u samo dvije godine, nakon Matthewa Whitakera koji je zamijenio Jeffa Sessionsa.

Mueller istražuje navodno miješanje Rusije u predsjedničke izbore 2016., odnosno je li se Moskva udružila s Trumpovom kampanjom kako bi mu pomogla na putu prema Bijeloj kući i je li pritom došlo do kršenja zakona. I Trump i Kremlj odbacuju te tvrdnje.

Barr je prije nominacije napisao 19 stranica dug memorandum u kojem je dijelove Muellerove istrage nazvao “pravno manjkavim”. Dokument je dao Trumpovom pravnom timu i dužnosnicima ministarstva.

Kazao je kako neće dopustiti da Trump vrši na njega pritisak, te da še štititi integritet Muellerove istrage i objaviti što više zaključaka njegove istrage.

No nije obećao da će to učiniti u potpunosti. Upozorio je da možda neće moći otkriti identitete onih koji neće biti sudski gonjeni. Taj stav zabrinuo je demokrate koji smatraju da bi Barr time mogao zataškati dijelove izvještaja.

Komentiraj