EPA/MICHAEL REYNOLDS

Američki državni odvjetnik ispitivan o vezi Rusije i Trumpa

Američki državni odvjetnik Jeff Sessions prošli tjedan odgovarao je na pitanja ureda posebnog tužitelja u vezi s istragom o mogućem dosluhu između Rusije i predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, ministarstvo pravosuđa objavilo je u utorak.

To je prvi put da ured posebnog tužitelja Roberta Muellera ispituje nekog člana Trumpova kabineta.

Razgovor sa Sessionsom, koji je obnašao dužnost savjetnika u Trumpovoj kampanji prije no što ga je predsjednik imenovao državnim odvjetnikom, novi je ozbiljan korak u istrazi koja se poput oblaka nadvila nad Trumpovim jednogodišnjim predsjedništvom.

Sessions se izuzeo iz istrage o ruskoj upletenosti u predsjedničku kampanju prošli ožujak nakon što su mediji objavili da je prešutio nekoliko susreta s ruskim veleposlanikom 2016. godine. Njegovo izuzeće utrlo je put da zamjenik državnog odvjetnika Rod Rosenstein, druga po važnosti osoba u ministarstvu pravosuđa, imenuje Muellera posebnim tužiteljem u svibnju 2017.

Detalji o vrsti pitanja na koja je Sessions odgovarao zasad nisu poznati. Međutim njegova upletenost u Trumpovo otpuštanje bivšega direktora FBI-ja Jamesa Comeya vjerojatno jest jedno od područja interesa Muellerova tima jer izgleda kao da je republikanski predsjednik potencijalno ometao pravdu.

Ian Prior, glasnogovornik ministarstva pravosuđa, potvrdio je da se Sessions sastao s Muellerovim timom prošli tjedan, no nije dao nikakve pojedinosti o tom susretu.

Odvjetnik koji zastupa Sessionsa nije bio dostupan za komentar, navodi Reuters.

Komentiraj