Američka uprava za hranu i lijekove odobrila upotrebu terapije antitijelima u borbi protiv covida tvrtke Eli Lilly

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu kombinirane terapije antitijelima farmaceutske tvrtke Eli Lilly u borbi protiv covida-19, izvijestili su u utorak predstavnici američke kompanije.

Podaci ispitivanja iz kasne faze provedene u siječnju pokazali su da kombinirana terapija dvaju antitijela, bamlanivimaba i etesevimaba, za 70 posto pomaže smanjiti rizik od hospitalizacije i smrti u bolesnika s blažim ili umjerenim covidom-19.

Iz tvrtke su kazali da će terapija biti odmah dostupna na tržištu.

“Već je spremno 100.000 doza, a tijekom prvog tromjesečja ove godine bit će dostupno i dodatnih 150.000 doza”, stoji u priopćenju Eli Lilly te se dodaje tvrtka do sredine 2021. u suradnji s jednom od vodećih neovisnih biotehnoloških kompanija u svijetu Amgen planira proizvesti do milijun doza etesevimaba za primjenu s bamlanivimabom.

“Terapija je odobrena za liječenje blagog do umjerenog covida-19 u pacijenata starijih od 12 godina kod kojih postoji visok rizik od razvoja teškog oblika covida-19 i/ili hospitalizacije”, kaže se u priopćenju tvrtke.

FDA ističe da bamlanivimab i etesevimab nisu odobreni za pacijente koji su već hospitalizirani zbog covida-19 ili im je, zbog posljedica te bolesti potrebna terapija kisikom.

Krajem prošlog mjeseca Eli Lilly je izvijestila o dobiti tvrtke koja je u četvrtom tromjesečju premašila procjene Wall Streeta.

Tijekom tromjesečne prodaje bamlanivimaba za potrebe liječenja covida zaradila je 871,2 milijuna dolara, čemu je prethodila odluka američke vlade o proizvodnji i nabavci lijeka za hitnu upotrebu.

Komentiraj