Almodóvar i Bardem potpisali peticiju za oslobađanje repera Pabla Hasela

Pablo Hasel, reper iz Španjolske, uhićen je zbog ‘veličanja terorizma’ zbog tweetova i tekstova kojima je napao monarhiju i policiju Španjolske. Hasel se zabarikadirao unutar Sveučilišta Lleida kako bi izbjegao uhićenje, no katalonska policija provalila je u Sveučilište i uhitila ga svega dan nakon što se zabarikadirao što je izazvalo masovne prosvjede širom Španjolske.

Reperu prijeti devetomjesečna zatvorska kazna za tekstove i tweetove za koje se navodi da veličaju terorizam i kleveću španjolsku monarhiju i policiju. Do zarobljavanja na Sveučilištu došlo je nakon što se Hasel trebao predati prošlog tjedna, ali to nije učinio. Kako izvještava BBC Hasel je vikao „Nikad nas neće ušutkati“ i „Smrt fašističkoj državi” dok ga je policija odvlačila iz zgrade u kojoj se skrivao. U tweetovima koje je poslao 16. veljače, Hasel je napisao poruku “Ovo je možda posljednje što pišem prije nego što budem zatvoren…”, dodajući da će u zatvor ići “uzdignute glave”. “Ne možemo im dopustiti da diktiraju što možemo reći, što možemo osjećati ili što možemo učiniti”, dodao je.

Peticiju za puštanje Hasela iz zatvora potpisalo je više od 200 umjetnika, uključujući filmskog redatelja Pedra Almodóvara i holivudsku zvijezdu Javiera Bardema. Nakon uhićenja, Amnesty International rekao je da je vijest ‘užasna vijest za slobodu izražavanja u Španjolskoj’, naglasivši da su ‘apsolutno ogorčeni’.

 

Komentiraj