Akrap o ratu u Ukrajini: “U strategijskom smislu Rusi su opet na kocku bacili sve što mogu”

Autor:

26.10.2022., Zagreb -  Digital Transformation Conference 2022, Smart Industry BrainStorm. Hibridne prijetnje i kibernetska sigurnost kriticnih infrastruktura. dr. sc. Gordan Akrap. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Rat u Ukrajini i vojni sukob Kremlja i Kijeva zadnjih mjeseci pao u drugi plan. Mnogi to pravdaju izbijanjem Blisko istočnog rata između Hamasa i Izraela. Međutim, analize medijskih sadržaja pokazuju da to nije povezano samo s agresijom Hamasa na Izrael, kazao je Gordan Akrap, stručnjak za sigurnosnu politiku.

Naime, ulaskom u drugu godinu krvavog i iscrpljujućeg rata Rusije i Ukrajine postaje jasnije da ni jedna strana više nema snage za preokret ili konačnu pobjedu. Čini se kako je toga odavno svjestan Zapad, prije svega SAD i EU, koji se otvoreno zauzimaju za prekid rata i početak pregovora Kijeva i Moskve. Ekonomske sankcije nisu slomile Putinov režim, a zapadna vojna i financijska pomoć Ukrajini nije osigurala oslobađanje okupiranih područja.

“Jednostavno je došlo do zamora i zastoja na bojišnici jer aktivnosti nisu donijele rezultate koje su brojni očekivali. Razlozi su brojni i složeni. Ali i dalje sam optimist a će Ukrajina, kad se stvore određeni uvjeti – smoći snage da povrati okupirana područja”, smatra Gordan Akrap.

Komentirajući činjenicu da se nisu ostvarile najave ofenziva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog te oslobađanje Krima i pomicanje istočne bojišnice prema Donbasu kazao je kako se “vide određeni pomaci na bojišnici”.

“U strategijskom smislu, Rusi su opet na kocku bacili sve što mogu – u okupiranje Avdiivke, kako bi zaokružili taj teritorij. Međutim ukrajinski dobici u pravcu Tokmaka su znatni i ozbiljni. Probijeno je nekoliko linija ruske obrane, a s druge strane – utvrđene su brojne pozicije s lijeve strane Dnjepra. Dužina i širina mostobrana Ukrajincima ostavlja mogućnost da napreduju s te strane. Time se stvaraju ‘kliješta’ kojima Ukrajinci iz pravca prema Tokmaku i iz pravca Hersona mogu udariti na širi dio područja i prisiliti Ruse na povlačenje”, smatra Akrap.

‘Ovaj rat dobiva kvaliteta’

O činjenici da i Rusija i Ukrajina imaju problema s mobilizacijom i potrebnom količinom oružja kazao je: “Dokazalo se, i kroz naš Domovinski rat – da nitko više rat ne može dobiti samostalno” te da “morate imati saveznike i u krajnjem slučaju nabavljati opremu na crnom tržištu”.

“Činjenica jest da govorimo o nedostatku količine. Međutim, ono što je bitno – rat će ovdje dobiti kvaliteta. Zapadni i američki sustavi su znatno učinkovitiji od ruskih”, kazao je Akrap.

Putinove poruke

“Predsjednik Putin nedavno je rekao kako je vrijeme da se zaustavi tragedija. On to ne govori samo zbog sebe. On šalje i poruke brojnim populističkim krugovima na Zapadu, koji se spremanu i dobivaju određenu prednost na izborima 2024. Europi je dosta rata, nikome nije do rata. Ali Ukrajina vodi oslobodilački rat. Zima će biti možda i hladnija i Europa će se suočiti s povećanom potrebom za energentima, rastom cijene goriva i inflacije. To je ono na što Putin računa i šalje poruku da želi pregovore”, kazao je Akrap.

Smatra, međutim – da Putinova pozicija je da Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižja ostanu integrirani u ruski pravni poredak. A to se ne može i ne smije prihvatiti, naglasio je.

Komentirajući dolazak ministra vanjskih poslova Lavrova u Makedoniju na sastanak OESS-a i činjenicu da je ovo prvi put da visoko rusko izaslanstvo dolazi na teritorij članice NATO-a kazao je da “samo svjedočimo javnom objavljivanju razgovora koji najvjerojatnije nikad nisu prestali”.

“Radi se”, dodao je , “o razgovorima na vraćanje ruske mašinerije na pozicije od 24. veljače 2023., na dan prije invazije. Sve drugo bi predstavljalo Rusima određenu pobjedu”, zaključio je Akrap u programu HRT-a 

U tom bi slučaju Ukrajina mogla proglasiti određenu pobjedu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.