Tko stoji iza Hamasa? Akrap: “Utvrđeno je da sigurno stoji Iran, a pokušava se utvrditi koliko možda udjela u svim aktivnostima ima Rusija”

Autor:

26.10.2022., Zagreb -  Digital Transformation Conference 2022, Smart Industry BrainStorm. Hibridne prijetnje i kibernetska sigurnost kriticnih infrastruktura. dr. sc. Gordan Akrap. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Palestinska militantna organizacija Hamas ispalila je u subotu nekoliko tisuća raketa na Izrael, pokrenuvši dan nasilja. Naoružani pripadnici Hamasa divljali su izraelskim gradovima ubijajući i zarobljavajući desetke civila i vojnika u iznenadnom napadu, a Izrael je odgovorio masovnim zračnim napadima na Gazu.

Cijelu situaciju komentirao je Gordan Akrap, stručnjak za geopolitiku i hibridne sukobe sa Sveučilišta Sjever.

“Teroristi i svi koji se misle i žele baviti nasiljem i misle da je terorizam sredstvo kojim se mogu opravdati postizanje političkih i drugih ciljeva ima simboliku. I u ovom slučaju je bitna simbolika jer se napad dogodio 50 godina nakon početka Jom Kipura”, rekao je.

Istaknuo je i kako je jedno od ključnih pitanja tko uistinu stoji iz Hamasa, jer, kako je rekao, Hamas to sam ne bi mogao napraviti.

“Utvrđeno je da sigurno stoji Iran, Katar je izdao neobično priopćenje, a pokušava se utvrditi koliko možda udjela u svim aktivnostima ima Rusija. Ovo podsjeća, s obzirom na cilj, smisao i razloge na nedavni napad srpskih paravojnih postrojbi i organizacija na pripadnike kosovske policije na Kosovu, rekao je Akrap te dodao kako nema sumnje da će napad u potpunosti propasti, ali da će imati veliki broj žrtava s obje strane.

Na pitanje kolika je snaga Hamasa, Akrap je rekao kako je to teško procijeniti “jer činjenica je da su izraelska obavještajna zajednica i brojni promatrači bili iznenađeni snagom i intenzitetom Hamasovog napada na Izrael i činjenicom da izraelska obavještajna zajednica to nije uspjela prevenirati”.”Izrael će sigurno dobro analizirati gdje je bio propust u njihovom sustavu, jer to je bio dobro smišljen napad. Hamas je napravio ogromnu logistiku da bi doveo toliki broj raketnih sustava, spremio i pokrenuo toliko ljudi. Tu je bilo nekoliko tisuća ljudi”, rekao je Akrap za HRT istaknuvši kako je teško za očekivati da će situacija biti brzo riješena jer je veliki broj izraelskih zarobljenika u rukama Hamasa.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.