Može li se rat s Bliskog istoka pretočiti na Balkan? Akrap: “Postoji taj razarajući potencijal…”

Autor:

epa10919920 Smoke rises following Israeli strikes in Gaza, 15 October 2023. The Israel Defense Force (IDF) on 14 October announced they are increasing readiness and preparing to 'implement a wide range of operational offensive plans', including combined and coordinated strikes by land, sea and air. Israel has called for the evacuation of all civilians of northern Gaza ahead of an expected ground invasion. More than 1,300 Israelis have been killed and over 3,200 others injured, according to the IDF, after the Islamist movement Hamas launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October. More than 2,300 Palestinians have been killed and over 9,000 others injured in Gaza since Israel launched retaliatory air strikes, the Palestinian health ministry said.  EPA/MOHAMMED SABER  EPA-EFE/MOHAMMED SABER

EPA/MOHAMMED SABER EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Dok traje evakuacija sjevera Pojasa Gaze, napeto se iščekuje izraelska kopnena ofenziva. Izraelska vojska odgodila je planirani upad u Pojas Gaze za nekoliko dana zbog loših vremenskih uvjeta, a Iran je zaprijetio Izraelu da će, bude li ušao u Gazu, postati groblje. Za to vrijeme humanitarna pomoć za Palestince gomila se na egipatskom Sinaju jer Izrael konvojima ne dopušta prelazak granice. 

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović rekao je da je Hamas moguće uništiti i ući u Gazu, ali da se onda postavlja pitanje što dolazi nakon toga, na koji način se rješava takozvano palestinsko pitanje te da bi na mjestu Hamasa niknule druge organizacije.

Također je rekao da su izraelske tajne službe jako infiltrirale sektor Gaze te da dosta dobro poznaju Hamas.

“Hamas kao Hamas, kao organizacija, nije problem. Možete ih sasuti s puno više raketa, možete ih fizički razoriti, ali onda nastaju humanitarni problemi, politički problemi…”, rekao je Vidmarović.

Na pitanje može li se vojnom silom protiv ideologije stručnjak za informacijske znanosti i tehnologiju sa Sveučilišta Sjever Gordan Akrap odgovorio je – ne može. Poručio je i da Hamas nije Palestina niti obrnuto.

Islamistički, a ne islamski terorizam!

“Prema tome, rješavanje pitanja Hamasa nije rješavanje palestinskog pitanja!, rekao je Akrap.

Akrap – koji je među ostalim naglasio da treba govoriti o islamističkom, a ne islamskom terorizmu, jer je islam vjera koju treba poštovati – također je istaknuo i propalestinske prosvjede u zapadnoj Europi i širom svijeta, rekavši da o tome zapadni sustavi i demokratske vlade o tome trebaju voditi brigu.

“Svi oni koji slave terorizam, svi koji slave nasilje, trebaju biti penalizirani na odgovarajući način sukladno pozitivnom zakonodavstvu”, rekao je.

Može li se rat pretočiti na jugozapadni Balkan?

Na pitanje koliko se rat u Izraelu može pretočiti na jugozapadni Balkan Vidmarović je odgovorio: “Teško, vjerojatno nikako”.

“Kod nas ne postoje, barem prema mojim saznanjima, takve grupacije i takvi džepići islamističkog ekstremizma ni u BiH koji bi na taj način promatrali i simpatizirali pokret Hamas”, rekao je.

S druge strane, Akrap je rekao da se dovoljno prisjetiti nepobitnih statističkih podataka o tome koliko je ljudi iz koje države i nacionalne zajednice otišlo u borbu na stranu ISIS-a u Siriju.

“Postoji taj razarajući potencijal i jednostavno postoje sustavi, države i društva koji trebaju voditi brigu o njemu”, rekao je Akrap u programu HRT-a.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.