Ako Todorić ne preuzme rješenje istraga neće biti pravomoćna barem do sredine studenoga

HINA / Dario GRZELJ

Ukoliko Ivica Todorić ili netko od njegovih ukućana ne primi rješenje o pokretanju istrage u slučaju Agrokor ona neće postati pravomoćna barem do sredine studenoga.

Istraga, po slovu zakona, ne može postati pravomoćna dok rješenje o njenom pokretanju ne prime okrivljenici, odnosno ako se u slučaju da su nedostupni, a rješenje ne primi nitko od članova njihova domaćinstva, ne objavi na oglasnoj ploči državnog odvjetništva koje je pokrenulo istragu.

Na oglasnoj ploči tužiteljstva rješenje o istrazi, u tom slučaju, mora biti izvješeno osam dana. Osmi dan se računa da je zadnji za primitak i prvi sljedeći dan Todoriću počinje teći osmodnevni rok za žalbu.

Obrane ostalih 14 okrivljenika u slučaju Agrokor ranije su najavile da će se žaliti na pokretanje istrage. No, iako su osumnjičenicima kojima je državno odvjetništvo odmah uručilo rješenje o istrazi i uputu o njihovim pravima rok za žalbu istekao u četvrtak sud o njima neće odlučivati dok rokovi ne isteknu i za Todorića koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu pa je za njim raspisana i tjeralica.

U konačnici, nakon isteka svih rokova, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odlučivat će o žalbama, a ukoliko ih odbije i potvrdi rješenje državnog odvjetništva o pokretanju istrage ona postaje pravomoćna i na tu odluku nema mogućnosti žalbe, pojasnio je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Istragu protiv Todorića, njegovih sinova Ante i Ivana te 12 Agrokorovih menadžera i revizora koji su vlasniku posrnulog koncerna navodno pribavili čak milijardu i 142 milijuna kuna zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je 18. listopada.

Ukupnoj šteti državno odvjetništvo pribraja i “nepripadnu imovinsku korist” od dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za “jednu pravnu osobu” krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Komentiraj