AKCIJA STUDENATA: ‘Bella Ciao’ i pljesak za suspendiranu dekanicu Filozofskog fakulteta

 

“Živio Filozofski, Filozofski je naš!”, uzvikivali su jutros studenti koji su, u znak solidarnosti sa suspendiranom dekanicom, sjeli ispred Filiozofskog fakulteta.

Vesnu Vlahović Štetić studenti su dočekali pljeskom i pjesmom ‘Bella Ciao’. Studenti su se okupili kako bi dočekali povjerenstvo koje je danas na Filozofski fakultet poslao rektor Damir Boras, piše N1.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Boras smijenio dekanicu zbog ‘mobinga Ante Čovića’

Podsjetimo, Boras je jučer suspendirao dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović-Štetić zbog kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu, a za obnašatelja dužnosti dekana imenovan je prorektor Miljenko Šimpraga.

Kako je objavio Rektorat, odluka o suspenziji temelji se na presudi Županijskog suda u Zagrebu od 26. lipnja 2020. kojom je Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za šikaniranje, odnosno mobing Ante Čovića kao zaposlenika Fakulteta, čime je ugrožavala dostojanstvo zaposlenika u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa, stoji u priopćenju.

Sud je utvrdio da je redoviti profesor u trajnom zvanju i zaposlenik Filozofskog fakulteta Ante Čović bio izložen zlostavljanju Vesne Vlahović-Štetić na radnom mjestu u svim sferama koje karakteriziraju mobing, od stupanja na dužnost dekanice Vlahović-Štetić u studenom 2017. pa do prestanka njegova radnog odnosa na Filozofskom fakultetu 15. studenoga 2018.

U Odluci rektora navodi se kako je takvim postupanjem, koje je nespojivo s obnašanjem dužnosti dekanice, Vesna Vlahović-Štetić osim povrede dostojanstva zaposlenika nanijela i veću materijalnu štetu Fakultetu, jer je presudom naloženo da Fakultet zbog povrede prava osobnosti mora zaposleniku isplatiti naknadu u iznosu od 25.000,00 kuna kao i pripadajuće sudske troškove u iznosu 11.250,00 kuna, kaže se u priopćenju.

Dodatni razlozi za suspenziju su, navodi se, pisana upozorenja koja je rektor u različitim prigodama donosio “zbog protuzakonitog i protustatutarnog postupanja dekanice”, zatim suspendiranje protupropisne odluke o smjeni povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika te brojni zahtjevi za očitovanjem i postupanjem po pritužbama zaposlenika Fakulteta, kaže se u priopćenju.

Odluka o suspenziji stupa na snagu 8. srpnja, ali je podložna potvrdi na Senatu. Prema odredbama Statuta Sveučilišta, Senat u roku od 30 dana odlučuje o potvrdi oluke o suspenziji čelnika sastavnice. U slučaju potvrde odluke o suspenziji dekanica je razriješena s dužnosti, a izbor novog čelnika potrebno je obaviti u roku od tri mjeseca.

Smijenjena dekanica: “Kako mogu mobingirati najmoćnijeg čovjeka Sveučlilišta?”

Jučer se oglasila i smijenjena dekanica Vesna Vlahović Štetić.

“Mojom suspenzijom Rektor Boras je preuzeo odgovornost za destabilizaciju Filozofskog fakulteta a time i Sveučilišta u cjelini i morat će se nositi s posljedicama. Što se povoda za suspenziju tiče, voljela bih da mi hrvatsko pravosuđe razložno objasni kako dekanica jednog fakulteta može mobingirati prorektora koji je ujedno najmoćniji čovjek na Sveučilištu.

Ponosna sam na sve što je moja Uprava učinila za Filozofski fakultet u ove nepune tri godine. Učinili bismo i više da nismo radili u tako nepovoljnim okolnostima”.

Komentiraj