Akcija pošumljavanja: Peta ovogodišnja Boranka na Korešnici kod Splita okupila oko 250 volontera

Oko 250 volontera okupilo se u subotu na Korešnici kod Splita, u petoj ovogodišnjoj Boranki – akciji pošumljavanja opožarenih područja, a pridružilo im se i 30-tak predstavnika Ravnateljstva civilne zaštite na čelu ravnateljem Damirom Trutom.

“Danas smo u akciji s 30 -tak djelatnika Državne intervencijske postrojbe kako bi osim alata, kojeg ustupamo Boranki, i praktično pomogli u ovoj hvale vrijednoj akciji,” rekao je Trut.

Podsjetio je da Ravnateljstvo civilne zaštite od početka Boranke – akcije pošumljavanja opožarenih područja u Dalmaciji, već četiri godine podupire tu akciju i sudjeluje kao jedan od njenih glavnih partnera.

“Potičemo mlade na ovakve akcije očuvanja i zaštite prirode, jer time se oni izgrađuju kao kvalitetni građani koji će štiti naša dobra koja imamo od svih rizika,” naglasio je Trut.

Koordinator Boranke  Dan Špicer podsjetio je da je današnja akcija pošumljavanja opožarenog područja na Korešnici ukupno 28 akcija od 2018., kada je Boranka započela, tj. godinu dana nakon velikog požar na splitskom području koji je zaprijetio i Splitu.

“Do sad smo ukupno zasadili oko 90.000 sadnica stabala a planiramo ove godine dostići brojku od 100.000, te je Boranka najveća volonterska akcija pošumljavanja u Europi,” istaknuo je Špicer.

Dodao je kako je u četiri sezone u akciji Boranka do sada sudjelovalo više od 8.000 volontera iz cijele  Hrvatske.

Domaćini današnje akcije pošumljavanja na Korešnici  su splitski izviđači iz Odreda izviđača pomoraca „Brodosplit“.

“Danas u pošumljavanju područja Korešnice sudjelovati planinari iz HPD Mosor, učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije iz Splita,  članovi  Ekološkog društva ‘Picigin Bačvice’, volonteri inicijative ’72 sata bez kompromisa’, članovi stranke Pametno za Split i Dalmaciju te zaposlenici tvrtke E.ON Hrvatska, sponzora Boranke. Kao i posljednje dvije godine, volonterima Boranke su se i na ovoj akciji priključili pripadnici  Hrvatske ratne mornarice,” kazao je Špicer.

Boranku kao pokrovitelji podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.

Komentiraj