epa

AFGANISTAN Najmanje 19 ubijenih u napadu na kabulski hotel

Naoružani napadači u vojnim odorama koji su upali u kabulski hotel Intercontinental u subotu navečer i borili se s afganistanskim specijalcima cijelu noć ubili su najmanje 19 ljudi i ranili još 12, no konačan broj mrtvih i ranjenih mogao bi biti i veći.

Glasnogovornik ministarstva javnog zdravstva rekao je da je u gradske bolnice dovezeno 19 tijela a ustanovljeno je da su među žrtvama šestero stranci. Broj ubijenih mogao bi rasti, rekao je.

Svih pet napadača je ubijeno, izvijestio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

Mjesna zrakoplovna tvrtka Kam Air priopćila je da je od oko 40 njezinih pilota i članove posade koji su odsjeli u hotelu, a mnogi od njih su stranci,  čak 10 ubijeno.

Prema lokalnim medijima među ubijenima ima Venezuelaca i Ukrajinaca.

Zamjenik direktora zrakoplovne tvrtke rekao je da još uvijek pokušavaju locirati osoblje.

Više od 150 gostiju uspjelo je pobjeći kad je vatra zahvatila dijelove hotela. Neki su svezali plahte i tako se spuštali s prozora viših katova, druge su spasili afganistanski vojnici.

Odgovornost za napad preuzeli su talibani, koji su isti hotel napali i 2011.

Napad na luksuzni hotel u Kabulu završen je u nedjelju ujutro nakon 12 sati otpora oružane skupine koja je upala u hotel u subotu navečer pucajući na goste i osoblje.

Skupina je ušla u hotel u subotu eksplozijom a potom otvorila nasumičnu paljbu.

Tijekom noći posebne snage uz pomoć snaga NATO-a postupno su preuzele kontrolu nad katovima.

Hotel Intercontinental u Kabulu, jedan od dva hotela s pet zvjezdica u gradu, često ugošćuje vjenčanja, konferencije i političke skupove.

Komentiraj