Afera SMS: Karamarko: “Varga nikada nije tražio novac, ali sam shvatio da je u lošoj financijskoj situaciji”

U utorak je na osječkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje u ‘aferi SMS’. Na današnje su ročište, kao svjedoci, pozvani Tomislav Karamarko i Ivica Todorić, a videolinkom uključio se i Zdravko Mamić.

“Vargu sam upoznao dok mi je trajalo suđenje u Osijeku, njegov broj mi je dao Karamarko. Varga i ja smo se našli u Osijeku, on je donio neke papire, nije mi to izazvalo odusevljenje, ali mi je rekao da to što vidim nije ništa. I tako je počelo naše druženje. Ja sam bio opsjednut da nađem dokaze jer sam znao da je postupak protiv mene montiran, pa sam u više navrata kada sam se susreo s Vargom od njega dobio dokumente”, kazao je u javljaju videolinkom Zdravko Mamić te dodao da je sve materijale predao odvjetniku Veljku Miljeviću, koji ih je proslijedio Jeleniću.

“Te materijale koje mi je Varga dao nisam slao na osječki sud, ali sam jedan dio prezentirao javnosti, mislim da je to bila dva dana prije izricanje moje presude. Ja sam shvatio da cu biti presuđen, dogovarala se moja presuda u kafiću. A ja sam sjeo u auto i otišao u BiH”, rekao je Mamić.

Dodao je da ga Varga nikada nije ništa tražio. “Ali mi je kukao, da mu je prijetila deložacija, djelovao mi je kao čovjek koji ima financijskih problema, i ja sam mu strahovito puno pomagao, bilo mi ga je žao, a ja sam human… Mislim da sam mu dao 50 tisuća eura kako bi izbrisao teret na kuću. Taj novac sam mu dao u jednom komadu. Točno je da sam mu kupovao i informatičku opremu… pricao mi je o zdravstvenom stanju, stalno je bio kod doktora. Kupio sam mu i auto. Još mu i danas pomažem, tvrdi Mamić.

Tomislav Karamarko kazao je da poznaje Vargu i Curića. “Blaža Curića znam dugo iz policije, a bio je u stranci vozač jednog stranačkog dužnika. Vargu sam upoznao krajem 2016 ili početkom 2017, nakom što dao sam ostavku… Dva prijatelja koji su bili s njim u Facebook komunikaciji, rekli da Varga može argumentirati da smo pokradeni na izborima u što sam i sam sumnjao. Dakle ja sam tada još uvijek političar, zainteresiran za tu temu. Želio sam doći do informacija o tome”, kazao je u svjedočenju Karamarko.

“Varga nikada nije tražio novac u smislu evo ja ću vam pomoći, to košta toliko, nije time trgovao. Ali sam shvatio da je u lošoj financijskoj situaciji, nekoliko puta sam mu pomogao, pelene sam slao i slično. Ne bih detaljno o tome pričao. Ja sam mu nabavio jedan laptop, dobio sam od jedne osobe, pa sam mu ga dao. Ja sam u njemu vidio informatičkog freaka koji je zaljubljen u to što radi”, dodao je Karamarko.

Ivica Todorić, pak, rekao je da ne poznaje ni Vargu ni Curića, ali ističe da mu je sporna dokumentacija poznata. “Ne mogu se sjetiti točno kada, ali to je bio u periodu od 6. mjeseca 2017. do devetog mjeseca iste godine. Dobio sam ju u više navrata, u tiskanom obliku. Dugo je to bilo kod mene… najviše toga dobio sam od Ivice – ne znam prezime i znam da stanuje negdje oko Velike Gorice, ali ja ne znam od koga je on dobio. Poslije sam više doznao iz medija… Znate što se meni dogodilo, Plenković mi je neprijateljski oduzeo Agrokor, i ja sam pokušavao dobiti što više informacija, pomagali su mi prijatelji, dobivao sam puno informacija i netko me spojio s tim Ivicom. Jednom smo se sastali kod Metroa, bio je sam.

Čovjek može imati 60,70 godina, mršavi, plavi. Ja sam mislio da mi Plenković i Dalićka podvaljuju da nešto prijavim, da me hapse. Bio sam skeptičan, nisam baš vjerovao da je tako, djelomično, nisam htio se s njim družiti jer sam mislio da mi podvaljuju… Dobio sam to u nekoliko navrata, mislio sam da to nije istina, stavio sam u torbu i zanemario sam. Ali kad se dogodila Hotmail afera i kad sam to vidio, rekao sam možda je i ovo istina. I onda sam to poslao odvjetnicima da pošalju u DORH. Ništa se tu nije događalo, a kad su mediji objavili, za par dana je došao šef SOA-e Markic i javno rekao – mi smo sve ispitivali, to je Todoric falsificirao. Živio sam s tim nadimkom da sam falsifikor”, rekao je Todorić.

Podsjetimo, bivši policijski informatičar Franjo Varga i bivši vozač nekadašnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića Blaž Curić optužnicom Uskoka terete se za spriječavanja dokazivanja i pomaganje u tome kaznenom djelu, a na početku suđenja 13. srpnja ove godine izjavili su da se ne smatraju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Tužiteljstvo tvrdi da je Varga od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba izrađivao lažnu korespondenciju navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Hrvatskoj.

To je navodno radio u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja na suđenju koje se pred osječkim Županijskim sudom vodilo protiv bivšeg čelnika “Dinama” Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku predaje povodom Europskog uhidbenog naloga protiv Ivice Todorića pred sudom u Velikoj Britaniji.

Curić je uhićen 26. rujna 2018. u Zagrebu, a tijekom istrage ga se teretilo je da je Vargu 20. rujna te godine telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.

Komentiraj