Medicinski djelatnici i dalje bez odgovora vladajućih – sprema se štrajk

Autor:

18.03.2023., Zagreb - Pod sloganom "SOS za zdravstvo", pet krovnih lijecnickih udruga organiziralo je veliki prosvjed na Trgu sv. Marka kojim su iskazali nezadovoljstvo svojim statusom, placama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Prošlog je tjedna održan u zagrebu štrajk medicinskih djelatnika. Tjedan dana poslije u studiju N1 televizije gostovala je Vesna Potočki Rukavina iz KoHOM-a.

“Ništa se nije dogodilo u međuvremenu. Tri tisuće liječnika i ostalih zdravstvenih radnika prošetalo je jednim mirnim provsjevom pod prozor vlade, premijera, poslali smo mu poruku i nakon troga nema ni glasa. Mi smo očekivali da će premijer Andrej Plenković pronaći način da se oglasi i primi nas, no od toga ništa”, kazala je Potočki Rukavina na početku gostovanja.

Javnosti tvrdi kako politika zapravo ne uvažava uopće struku ni liječnike. Razlog takvoj tvrdnji je činjenica kako do danas zdravstveni djelatnici nisu pozvani na razgovor sa vladajućima. Vili Beroš pak tvrdi kako je prosvjed ispolitiziran.

“Politika ima svoj cilj, svoje viđenje, to je njihovo pravo, no mi smo intelektualci, zdravstveni radnici koji nosimo ovaj sustav i dužni smo upozoravati na sve što nije dobro u sustavu, upozoravati na poteškoće na svim razinama sustava i, naravno, dužni smo i nuditi rješenja, što smo i činili svo ovo vrijeme”, dodala je Potočki Rukavina.

U HUBOL-u kažu da ni štrajk nije nemoguć.

“Žalosno da premijer nije u svom pretrpanom rasporedu prepunom kojekakvih događaja, uključujući i otvaranaj vinarija, pronnašao vrijeme za primiti neyadovoljne liječnike koji nose zdravstveni sustav u Hrvatskoj. Još uvijek smo očito ne-tema, što je još žalosnije. Nekakav čin dobre volje može biti sljedeći četvrtak kada Vlada na sjednici moćže usvojiti pravilnik o koeficijentima u kojem će biti izmjene dogovorene na ljeto s Berošem pa onda to možemo shvatiti kao pomak na bolje u borbi za naša prava”,rekla je za N1 dopredsjednica HLK-a Ivana Šmit.

Šmit je dodala kako i štrajk nije izvan mogućnosti.

“Naravno da imamo spremne daljnje aktivnosti, sve opcije su otvorene, spremni smo i na štrajk. Ako se stvari ne pomaknu s mrtve točke u neko dogleno vrijeme i to je opcija koja je u planu. Najavit ću da postoje aktivnosti koje se spremaju i koje će u dogledno vrijeme biti započete”, zaključila je Šmit.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.