Sedam poginulih u prosvjedima protiv predsjednice Boluarte u Peruu

Autor:

epa10362402 Demonstrators take to the streets surrounding the Alfredo Rodriguez Ballon airport, during a protest in the city of Arequipa, Peru, 12 December 2022. Hundreds of protesters calling for the closure of the Peruvian Congress and the resignation of President Dina Boluarte occupy the facilities and flight strips of the Alfredo Rodriguez Ballon International Airport, in the Peruvian city of Arequipa, the second largest in the country. Protesters have blocked highways in the Arequipa region, as well as other parts of the country, calling for the closure of Congress and the resignation of Boluarte.  EPA/JOSE SOTOMAYOR

EPA/JOSE SOTOMAYOR

Najmanje sedam ljudi poginulo je u prosvjedima u Peruu nakon što je bivši predsjednik Pedro Castillo opozvan i kasnije uhićen nakon pokušaja raspuštanja Kongresa prošlog tjedna.

Među mrtvima je dvoje maloljetnika, rekao je u utorak ured za tisak peruanskog ombudsmana za CNNE, a dvoje je umrlo u nedjelju i petero u ponedjeljak.

Od prošlog tjedna u gradovima diljem zemlje izbile su demonstracije u znak potpore Castillu, koji nije prihvatio  smjenu s dužnosti i označio je svoju nasljednicu Dinu Boluarte “uzurpatoricom”.

Demonstranti su pozvali na opće izbore, raspuštanje Kongresa i stvaranje nove ustavotvorne skupštine, prema radio i televizijskoj postaji Radio Programas del Perú.

Vlakovi za i iz Machu Picchua bit će obustavljeni od utorka zbog prosvjeda, rekao je željeznički operater PeruRail u priopćenju. “Žao nam je zbog neugodnosti koje ove objave stvaraju našim putnicima; međutim, oni su uzrokovani situacijama koje su izvan kontrole naše tvrtke i nastoje dati prioritet sigurnosti putnika i radnika”, stoji u priopćenju.

Letovi su također prekinuti zbog prosvjeda, a LATAM Airlines Peru najavio je privremenu obustavu usluga prema i iz zračnih luka u gradovima Arequipa i Cuzco. Prosvjednici su u ponedjeljak pokušali upasti u terminal međunarodne zračne luke Alejandro Velasco Astete u Cuzcu, priopćila je Peruanska korporacija zračnih luka i komercijalnog zrakoplovstva (CORPAC). Do sada nije bilo izvješća o ozlijeđenima, uhićenjima ili šteti na zračnoj luci, navodi CORPAC.

LATAM je pozvao peruanske vlasti da poduzmu “korektivne mjere kako bi se osigurala sigurnost” za obavljanje njegovih letova. “Žao nam je zbog neugodnosti koje je ova situacija izvan naše kontrole uzrokovala našim putnicima”, dodaje se.

Nacionalna policija Perua priopćila je da su od ponedjeljka navečer bile blokade nacionalnih cesta u najmanje 11 regija u zemlji. Osim toga, vlada je proglasila izvanredno stanje u sedam pokrajina u regiji Apurimac u južnom središnjem Peruu.

Peru je mučen političkom nestabilnošću posljednjih godina, a na rubu je otkako je Castillo opozvan zbog pokušaja raspuštanja nacionalnog Kongresa prošlog tjedna. A Boluartin uspon na mjesto predsjednicea možda neće nužno olakšati toksični i ogorčeni politički krajolik Perua.

Mnogi Peruanci pozivaju na političke promjene, prema rujanskoj anketi Instituta za peruanske studije, koja je pokazala da 60% ispitanih podržava prijevremene izbore kako bi  osvježili predsjednički mandat i Kongres.

Boluarte “nema priznatu političku karijeru”, rekao je Fernando Tuesta Soldevilla, profesor političkih znanosti na Papinskom katoličkom sveučilištu u Peruu. “I bez stranačke podrške, političke stranke ili društvene organizacije iza sebe, ona je slaba od početka.”

“Svi znaju kada je započela vlada Dine Boluarte, ali nitko ne može biti siguran koliko će trajati”, rekao je za CNN.

U ponedjeljak ujutro, Boluarte je predložila pomicanje općih izbora dvije godine unaprijed, do travnja 2024., nakon što je prvotno odbio tu ideju.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.