25 GODINA NEOVISNOSTI: Ukrajina slavi i optužuje Rusiju za pokušaje invazije

FaH

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u srijedu je tijekom proslave 25. godišnjice neovisnosti Ukrajine optužio Rusiju za uzaludne pokušaje invazije na njegovu državu.

“Pozivam vas na minutu šutnje u sjećanje na ukrajinske vojnike i civile koji su poginuli u ratu kojeg je pokrenuo ruski agresor”, rekao je Porošenko na skupu u Kijevu.

Ukrajina je do 1991. bila dio Sovjetskog Saveza, pod kontrolom Moskve. Nedavne težnje da se Ukrajina približi Zapadu izazvale su podjele u toj državi, za koje su Ukrajina i Zapad optužile Rusiju.

Današnja proslava, koja je uključivala i veliku vojnu paradu u Kijevu u kojoj je sudjelovalo 4 tisuće vojnika i pripadnika drugih snaga sigurnosti, događa se u vrijeme eskalacije tenzija između Kijeva i Moskve dok Rusija pojačava svoju vojnu prisutnost blizu granice dviju država.

Porošenko je položio cvijeće ispred spomenika u Kijevu, istaknuvši kako se pred “tim spomenikom klanjamo junacima koji su dali svoje živote za mirnu budućnost Ukrajine”.

Ukrajina se bori protiv proruskih separatista koje podržava Moskva od početka 2014., kad je Kijev masovnim prosvjedima zbacio svog proruskog predsjednika, tražeći bliskiji odnos sa Zapadom.

“Gledajući unatrag kroz ove dvije godine rata, možemo reći da neprijatelj nije uspio baciti Ukrajinu na koljena”, rekao je Porošenko u svom govoru.
“Za to je dalo živote 2504 naših vojnika”, dodao je.

U društvu svoje obitelji ukrajinski predsjednik se pomolio za budućnost Ukrajine u kijevskoj pravoslavnoj katedrali Svetoj Sofiji, stoji u priopćenju na njegovoj internetskoj stranici.

Komentiraj