Njemačka privremeno ukinula Schengen zbog summita G20

Autor:

epa04605738 A policewoman and her dog Anton patrol outside the Bayerischer Hof hotel, where the 51st Munich Security Conference will take place, in Munich, Germany, 06 February 2015. Dozens of heads of state and government, Defense and Foreign Ministers are expected to meet on current security affairs during the three-day Munich Security Conference starting from 06 to 08 February. Topics to be discussed inlcude the Ukrainian crisis and the fight against the Islamic State (IS) militant group.  EPA/TOBIAS HASE

Njemačka je mjesec dana uoči održavanja summita G20 u Hamburgu suspendirala schengenski režim i uvela kontrole na svim graničnim prijelazima, priopćilo je njemačko ministarstvo unutarnjih poslova u ponedjeljak.

“Za mene je sigurnost na prvom mjestu a sigurnost počinje na našim granicama”, rekao je ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere na rubu konferencije ministara unutarnjih poslova njemačkih saveznih pokrajina u Dresdenu.

Kontrolama na granicama se prije svega želi spriječiti dolazak nasilnih prosvjednika iz okolnih zemalja, prije svega Francuske, Italije i zemalja Beneluxa.

Kako je priopćeno, suspenzija Schengena je pokrenuta uz dogovor sa susjednim zemljama i Europskom komisijom koja privremeno ukidanje slobodnog prelaza preko granica dozvoljava samo u izvanrednim slučajevima u što spada i održavanje summita G20 7. i 8. srpnja u Hamburgu.

Dosadašnji susreti ovog ranga su prolazili uz masovne prosvjede i jaku policijsku nazočnost.

Usprkos uvođenju kontrole policija ne računa na veće zastoje. Na granici Njemačke i Austrije kontrole su na snazi od početka izbjegličkog vala u rujnu 2015.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)