Islamska država formirala je ministarstva koja se trebaju baviti “ratnim plijenom”, među ostalim robovima, ukradenom naftom ili antikvitetima, piše u ponedjeljak Reuters koji je imao uvid u dio pronađenih dokumenata IS-a.

Vrlo hijerarhijski uređena administracija i pravni propisi u obliku vjerskih “fatvi” detaljno su razrađeni u dokumentima koje su zaplijenile američke snage za posebne operacije u svibnju u napadu u Siriji kada je ubijen jedan od čelnika IS-a, Abu Sayyaf.

Američki dužnosnici kažu da su dokumenti pomogli u produbljivanju razumijevanja te džihadističke skupine čije su vještine u kontroliranju teritorija koji zauzimaju iznenadile mnoge. Oni pružaju uvid u to kako je nekad mala skupina pobunjenika razvila kompleksnu administraciju za upravljanje prihodima – od opljačkane nafte do ukradenih antikviteta – i za nadzor nad potčinjenim stanovništvom.

Primjerice, jedno ministarstvo, koje IS naziva “divan”, upravlja prirodnim resursima, drugo upravlja robovima.

Postoje i “fatve” odnosno vjerska pravila koja pokrivaju razna područja, od silovanja ženskih zarobljenika do toga kada je dopušteno sinu da ukrade novac od oca kako bi otišao u džihad.

Dokumenti sadrže i pristupnice za nove džihadiste s imenom i prezimenom, spolom i metodama komunikacije – telefon, telegram, Skype ili WhatsApp.

Brett McGurk, posebni izaslanik predsjednika Baracka Obame za koaliciju za borbu protiv IS-a čudi se njihovoj organizaciji: “Razina birokratiziranosti, organizacije, ‘divani’, odbori…”.

“Formalna organizacija, osim što je praktična kada se kontrolira toliki teritorij i veliki gradovi, jača i sliku da se radi o državi”, kaže Ajmen al-Tamini iz think tanka za Bliski istok.

Američki dužnosnici kazali su da su im dokumenti pomogli da pronađu IS-ove slabe točke. Primjerice, oni pokazuju da IS nije imun na rivalstvo i osobne sukobe koji su tipični za administraciju bilo gdje u svijetu.

Reuters nije mogao provjeriti autentičnost dokumenata koji predstavljaju samo dio materijala koji je zaplijenjen u napadu u Siriji. Američke snage zaplijenile su veliku količinu podataka u formi računalnih hard diskova, CD-ova, DVD-ova i papira.

Komentiraj

FOTO:Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.