Samo petero od 61 sudionika izbora za Hrvatski sabor nije ispunilo zakonsku obvezu i Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavilo financijski izvještaj o financiranju kampanje, čiji su sastavni dio podaci o donacijama i izbornim troškovima.

Srpska pravedna stranka, neovisni kandidati Bari Ahmedi, Zvonko Kalanjoš, Jonuz Aliti i Željko Knapić nisu dostavili svoje izvještaje, objavljeno je na stranicama DIP-a.
Knapić je, međutim, na svojoj stranici i mimo propisanog obrasca izvjestio da su mu donacije i troškovi “nula kuna”. Objasnio je kako mu je račun za “posebne namjene” blokirala Fina “zbog nekog duga starog deset godina”, koji nema veze s troškovima izborne promidžbe. “Stoga moje izvješće o donacijama i troškovima izgleda ovako, pošto sam sve donacije stopirao i ostao bez mogućnosti aktivnog sudjelovanja u izbornom procesu”, piše Knapić.
Aliti je, pak, na svojoj stranici izvjestio da je od donatora za izbornu utrku dobio 3.148 kuna te da je toliko i potrošio.
Na Ahmedijevoj web stranici nema ništa o financijskoj strani izbora, a Kalanoš i Srpska pravedna stranka nemaju web stranicu.
U DIP-u su zadovoljni disciplinom koju su pokazali izborni sudionici, ističu kako je iz izbora u izbore sve bolja.
Izborni sudionici obvezni su završne financijske izvještaje javno objaviti do 30. prosinca, bilo na svojim web stranicama ili u dnevnom tisku. Velika je većina to već učinila, čeka se da to naprave i glavni izborni igrači, koalicije Hrvatska raste i Domoljubna koalicija, te Most nezavisnih lista.

Komentiraj

FOTO: Ivica Galovic/ PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.