Instrumentalna skladba “Zajedno smo jaki” (“Gemeinsam sind wir stark!”), himna populističkog i protuimigracijskog pokreta Pegide izbila je na vrh Amazonove glazbene ljestvice u Njemačkoj, s kojeg je izgurala hit britanske pjevačice Adele “Hello”.

Skladba je u četiri dana bila među sto najprodavanijih singlova. Kako pišu njemačka glasila, ovaj naslov Pegide (kratica za Europski domoljubi protiv islamizacije Zapada) jako se dobro prodaje i čak je s prvog mjesta izgurao Adele i njezin hit “Hello”.

I na Youtubeu videosnimka himne pogledana je gotovo 150.000 puta u četiri dana. No mnogi korisnici interneta podrugljivo su primijetili da himna bez riječi jako dobro odgovara pristašama tog pokreta, smjerajući na to da su potonji neuki i priprosti.

Razlog ove neobične popularnosti instrumentalne skladbe možda nije toliko u samoj skladbi, koliko u činjenici da je Amazon prihod od njezine prodaje namijenio u humanitarne svrhe, organizacijama i dobrotvornim ustanovama koje pomažu izbjeglicama.

Lutz Bachmann, vođa pokreta zahvalio je korisnicima interneta za negativne komentare jer tako pridonose popularnosti himne.  “Hvala svim luckastimm ljevičarima za komentare jer se tako naša pjesma penje na vrh, što za nas znači bolju prodaju”.

Skladba je nastala o prvoj godišnjici osnutka Pegide.

https://www.youtube.com/watch?v=oZESlrpZT38

Komentiraj