Na policama trgovina uskoro bi se, tvrde znanstvenici tvrtke Nestle, mogla naći pakiranja kave s kofeinom s vremenskim otpuštanjem.

Iz Nestlea kažu da su razvili posebnu tehniku koja će omogućiti da energetski učinak kofeina na organizam ne bude snažan i trenutačan, kako su ljubitelji kave navikli, nego da, zahvaljujući vremenskom otpuštanju, potraje čitav dan, piše Daily Mail.

Kofein je supstancija s jakim stimulativnim učnikom na središnji nervni sustav pa prevelika količina može rezultirati ubrzanim otkucajima srca, nervozom i egzaltiranošću.

Studiju su u suradnji sa stručnjacima iz Nestleova Centra za istraživanje u Lausannei proveli znanstvenici Politehničke škole Lausanne i Sveučilišta ETH u Zuerichu. Po njihovim rezultatima ubuduće bi ljubitelji kave nakon samo jedne ispijene šalice ovog napitka mogli osjetiti postupno povećanje energije u organizmu, koja bi se održala tijekom cijelog dana bez neželjenih ‘nuspojava’.

Objasnili su da su u tom procesu važni kubosomi, nosači aktivnih supstancija koji oponašaju prirodne strukture u organizmu.

Riječ je o mikroskopskim kapsulama sastavljenim od molekula lipida i vode, koje sadrže i neki ključan sastojak, primjerice kofein ili neki drugi nutrijent sadržan u hrani.

Kubosomi se s vremenom rasprsnu, ispuštajući pritom sadržaj kontrolirano i postupno.

Opisana tehnika ubuduće bi se mogla iskoristiti i za vremensko otpuštanje nutrijenata iz brojnih prehrambenih proizvoda na kontroliran način, kažu švicarski znanstvenici.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.