Getty Images

Manji broj napada u Izraelu u posljednjih pola godine rezultat je neočekivano dobre suradnje izraelskih i palestinskih sigurnosnih službi, što je izazvalo negativne reakcije radikalnih skupina i u Palestini i u Izraelu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sredinom prošlog tjedna pohvalio se da je Izrael proteklih šest mjeseci postao sigurnija zemlja i da izraelske tajne službe gotovo svakodnevno sprečavaju terorističke napade skupina povezanih s Hamasom i drugim palestinskim terorističkim organizacijama. I dok su mnogi u Izraelu skloni povjerovati svom premijeru, istina je malo drugačija i razloge za pad broja terorističkih napada u toj zemlji ne treba tražiti samo u pojačanom radu izraelskih tajnih službi. To su samo dan poslije Netanjahuove izjave potvrdili i visoki dužnosnici Shin Beta, centralne izraelske sigurnosne agencije, koji su naglasili da velike zasluge za smanjeni broj napada idu i Sigurnosnim snagama Palestine.

Suradnja između Shin Beta i PASF-a (Palestinian Authority Security Forces) posljednjih nekoliko mjeseci dodatno je ojačala i nije dovedena u pitanje, iako je u proteklih šest mjeseci na izraelskom i palestinskom teritoriju poginulo 20 Izraelaca i 200 Palestinaca. Smatra se da bi taj broj bio puno veći da nije bilo suradnje i izmjene podataka između tih dviju obavještajnih agencija. Jedna od najzaslužnijih osoba za uspješnu suradnju izraelskih i palestinskih tajnih službi je Majid Faraj, šef svih palestinskih obavještajnih službi i jedan od najbližih suradnika palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa. On je u nedavnom razgovoru za američki portal Defense News izjavio da su palestinske tajne službe od listopada prošle godine spriječile više od 200 napada na izraelske ciljeve. U tom razdoblju uhićeno je nekoliko stotina operativaca različitih terorističkih skupina i zaplijenjene su velike količine naoružanja, s kojim su trebali biti izvedeni teroristički napadi na civile i izraelsku vojsku. Posljednji uspjeh palestinske obavještajne službe imale su prošloga tjedna, kada su u brdovitom predjelu u blizini grada Ramale uhitili trojicu palestinskih terorista s velikom količinom oružja i eksploziva. Izraelski mediji navode kako nema sumnje da su uhićeni teroristi planirali veći napad i da su palestinske obavještajne službe uspješno spriječile još jedan pokolj na izraelskim ulicama.

UHIĆENJE TROJICE TERORISTA još je jedan pokazatelj spremnosti službene palestinske politike da se obračuna s radikalnim skupinama u svojim redovima. U spomenutom razgovoru za američki portal Faraj to je nazvao “namjernom palestinskom politikom koja će dovesti do potpune samostalnosti Palestine”.

  • PALESTINSKE TAJNE SLUŽBE od listopada prošle godine spriječile su više od 200 napada. U tom razdoblju uhićeno je nekoliko stotina terorista te su zaplijenjene velike količine oružja

“Nekoliko desetljeća borili smo se na drugačiji način, ali danas se borimo za mir i nastavit ćemo se boriti da od radikalizma i nasilja sačuvamo most koji nas vodi do neovisnosti Palestine”, izjavio je Faraj za Defense News, a kao što se i očekivalo, te izjave izazvale su val kritika na njegov račun u Palestini. Najžešće su stigle iz redova Hamasa čiji su ga čelnici optužili za suradnju s neprijateljem i izdaju palestinskih interesa. Ali Faraj je na te kritike već navikao jer otkako je uspostavljena dobra suradnja s izraelskim tajnim službama, mnogi Palestinci PASFnazivaju i “kooperantima u okupaciji palestinskog teritorija”. Baš zbog takvih reakcija rijetki su javni istupi čelnih ljudi palestinskih obavještajnih službi i suradnja s Izraelcima često se prešućuje pa ispada da većinu posla obavljaju izraelske tajne službe.

Međutim, suradnja izraelskih i palestinskih tajnih službi događa se svakodnevno. Jedan časnik u jedinci koja je poznata i kao palestinski FBI, a koju još nazivaju i “lovcima na Hamas”, za portal Daily Beast nedavno je ispričao da svakodnevno ima sastanke na kojima koordiniraju svoje akcije s izraelskom stranom i razmjenjuju najnovije informacije o kretanju terorista.

“SA SIGURNOSNOG STAJALIŠTA nema nikakve razlike između nas i Izraelaca. Dijelimo potpuno jednake ciljeve i zajednički nam je interes mir i stabilnost u Palestini i Izraelu”, izjavio je taj časnik za Daily Beast i dodao da su posljednje vrijeme, osim Hamasa, u fokusu sigurnosnih snaga mladi Palestinci koji napadaju sigurnosne prijelaze pod izraelskom kontrolom. Da bi spriječili takve napade, palestinske obavještajne službe pojačale su nadzor nad društvenim mrežama i pokrenule akciju u obrazovnom sustavu pa profesori u suradnji s roditeljima pokušavaju prepoznati potencijalne napadače. “Naše sigurnosne službe ušle su u škole i pretražuju školske torbe u potrazi za noževima. Samo u jednoj školi otkrili smo 70 dječaka i djevojčica s noževima u torbama. Uzeli smo im noževe i objasnili im da griješe jer ne želimo da ubijaju i da budu ubijeni, nego želimo da žive u miru i puste druge ljude da također žive u miru”, izjavio je u razgovoru za izraelsku televiziju Channel Two palestinski predsjednik Abbas.

Njegovo iskreno priznanje o broju palestinske djece koja nose oružje mnoge je iznenadilo jer visoki izraelski dužnosnici često baš Abbasa optužuju da je svojim potezima potaknuo agresivnost među mladim Palestincima. Tako je izraelski ministar obrazovanja Naftali Bennett Abbasa nazvao “teroristom”, a premijer Netanjahu sredinom ožujka optužio ga je da “pomaže u stvaranju nove generacije mladih Palestinaca koji ubojito mrze Izrael”. Ove optužbe i nisu potpuno bez osnove jer se u palestinskim medijima često mogu pročitati izjave visokih dužnosnika Abbasove stranke Fatah kako veličaju hrabrost mladih Palestinaca koji su ubijeni u napadima na izraelske ciljeve. Ponekad je u tom veličanju njihove hrabrosti sudjelovao i Abbas, što je i priznao u razgovoru za Channel Two.

Međutim, posljednjih nekoliko mjeseci sve je manje visokih palestinskih dužnosnika koji javno podržavaju napade na Izrael. Izraelske tajne službe vjeruju da je razlog tome sve veći utjecaj Majida Faraja koji je kao čelnik svih obavještajnih službi uz Abbasovu podršku navodno zabranio bilo kakvo veličanje poginulih terorista u medijima. Vjeruje se kako je Abbas shvatio da je sigurnost na području palestinskog teritorija puno važnija od mržnje prema Izraelu, pogotovo ako želi vratiti vladavinu zakona u palestinskom društvu.

Ta promjena u palestinskoj politici vidljiva je i u ponašanju PASF-a. Na vrhuncu nasilja prošle jeseni, vojnici PASF-a gotovo su nestali s ulica i mirno su promatrali kako demonstranti napadaju izraelske kontrolne točke. Pola godine kasnije, pripadnici palestinske službe sigurnosti aktivno sprečavaju demonstrante da uopće dođu do izraelskih kontrolnih točaka i danas vrlo rijetko dolazi do kontakta i sukoba između palestinskih prosvjednika i izraelske vojske. Takva promjena u PASF-u i uspjeh u rješavanju problema s prosvjednicima iznenadio je i izraelske dužnosnike koji hvale zajedništvo, profesionalnost i disciplinu palestinskih sigurnosnih službi te naglašavaju da su gotovo nestali primjeri da se palestinski vojnici pridružuju prosvjednicima i napadaju izraelske kontrolne točke. To je velika promjena u odnosu na razdoblje Druge Intifade od 2000. do 2005., tijekom koje su palestinski vojnici redovito skidali svoje uniforme i iz službenog oružja pucali po vojnicima i civilima.

  • GOTOVO SU NESTALI slučajevi u kojima se palestinski vojnici pridružuju prosvjednicima i napadaju izraelske kontrolne točke. To je velika promjena u odnosu na razdoblje Druge Intifade od 2000. do 2005.

Naravno, ovakva promjena ne bi bila moguća bez pomoći SAD-a koji je proteklih deset godina u obuku i opremanje 30 tisuća vojnika palestinskih sigurnosnih snaga uložio oko milijardu dolara, a neki američki diplomati u Izraelu smatraju da je riječ o jednoj od najuspješnijih američkih operacija na Bliskom istoku u tom razdoblju. “Svaki dolar uložen za obuku i opremanje palestinskih snaga višestruko se isplatio”, izjavio je jedan neimenovani američki diplomat u razgovoru za Jerusalem Post.

USPRKOS SVE BOLJOJ SURADNJI S PALESTINCIMA, izraelske snage i dalje gotovo svake noći upadaju na palestinski teritorij i uhićuju Hamasove operativce. No za takve akcije potreban je visoki stupanj koordinacije s palestinskim sigurnosnim snagama koje dopuštaju upade Izraelaca na palestinski teritorij, iako tako gube naklonost među palestinskim stanovništvom. “Prije nekoliko godina trebala nam je cijela divizija da uđemo u grad veličine Jenina, prije nekoliko dana to smo učinili s nekoliko desetaka vojnika”, izjavio je početkom godine izraelski ministar obrane Moshe Ya’alon koji je istaknuo da se promjena ne vidi samo u ponašanju službenih palestinskih sigurnosnih službi, nego i u ponašanju nekih paravojnih snaga kao što je pokret Tanzim. Riječ je o paravojnim snagama vladajuće palestinske stranke Fatah koji su redovito sudjelovale u napadima na izraelske snage. To se prije svega odnosi na terorističko krilo Tanzima, Brigade mučenika Al-Akse koja navodno u raznim izbjegličkim kampovima na Zapadnoj obali ima nekoliko tisuća naoružanih pripadnika. U prosincu prošle godine Abbas je s nekoliko čelnika Fataha održao tajni sastanak s vođama Tanzima, nakon kojeg je naglo pao broj napada na izraelske ciljeve, a proteklih pet mjeseci pripadnici Tanzima nisu ispunili nijednu javno najavljenu prijetnju protiv Izraelaca. Ako se pokaže da Abbas zaista kontrolira paravojne snage u svojim redovima, to bi mogla biti jedna od ključnih promjena u odnosu između Izraela i Palestine.

I DOK JE SMANJENI BROJ NAPADA pozitivan znak, sljedećih nekoliko tjedana bit će presudni pokazatelj je li doista došlo do potpune promjene među palestinskim ekstremistima. Početkom lipnja kreće sveti muslimanski mjesec Ramazan tijekom kojega su u prošlosti bile najžešće demonstracije palestinskih prosvjednika. Još je bitnije pitanje može li ovakva palestinska politika nadživjeti populističke pritiske s obiju strana i može li nadživjeti svog najvećeg zagovaratelja, 81-godišnjeg Abbasa.

“Ne možemo odustati od politike sigurnosne suradnje s Izraelom jer ako odustanemo, nastat će kaos. Bit će pušaka, eksplozija i terorista koji će iskakati iza svakog ugla i pokušati ući u Izrael. Sada ih držimo pod kontrolom i sprečavamo ih u tome”, rekao je Abbas za Channel Two i zaključio kako bi bez suradnje obavještajnih i sigurnosnih službi ponovno počela krvava Intifada, u kojoj bi bilo tisuće mrtvih s obje strane. Čini se da se oko toga s Abbasom slažu i Izraelci pa je prvi put nakon dugog razdoblja međusobnih sukoba i nepovjerenja napokon došlo vrijeme u kojem Izraelci i Palestinci uspješno surađuju na zajedničkom cilju.

Komentiraj

FOTO:Getty Images
PODIJELI
Rođen u Zagrebu 21. kolovoza 1978., novinarstvom se bavim od 2000. godine kada sam počeo pisati za sportski web portal Sportnet.hr. Nakon nekoliko godina u sportskom novinarstvu, 2009. godine prvi put dolazim u redakciju tjednika Nacional gdje radim na portalu www.nacional.hr, a povremeno pišem i za tiskano izdanje Nacionala. Sredinom 2011. s nekoliko drugih novinara Nacionala prelazim u tjednik Aktual, a od ožujka 2013. do lipnja 2014. bio sam zamjenik glavnog urednika poslovne dnevne novine Business.hr. U prosincu 2014. vraćam se u Nacional gdje pišem o aktualnim političkim i gospodarskim temama.