Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će u četvrtak na sedmom Energetskom i gospodarskom summitu Atlantskog vijeća u Istanbulu, koji se ove godine održava na temu “Izgradnja globalne stabilnosti i poslovna fleksibilnost u nestalnim vremenima”.

 Summit će okupiti gotovo 600 predstavnika iz više od 40 zemalja, među kojima je najavljeno dvadesetak ministara iz resora vanjske politike, energetike i gospodarstva te predstavnika privatnog sektora i civilnog društva, a osim hrvatske predsjednice na njemu će sudjelovati turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i albanski premijer Edi Rama.
 Skup će biti usredotočen na proučavanje poslovnih prilika, gospodarstvo i energetiku te na geopolitičke izazove u regiji.
 Svrha godišnjeg Energetskog i gospodarskog summita Atlantskog vijeća je izgraditi mostove u regiji koja se proteže od srednje Azije do srednje Europe i istočnog Mediterana okupljanjem utjecajnih čimbenika kako bi promovirali i pojačali transatlantski angažman u energetskim, gospodarskim i političkim izazovima.
 Frederick Kempe, predsjednik i izvršni direktor Atlantskog vijeća, neovisnog ‘think-tanka’ sa sjedištem u Washingtonu, izjavio je uoči početka sastanka da će nezaobilazna tema biti napadi u Parizu te da će prilikom otvaranja skupa biti odana počast minutom šutnje žrtvama tih napada, ali i svim žrtvama nasilnog ekstremizma u prošloj godini – žrtvama u Ankari, Bejrutu, Bagdadu, Siriji i drugdje.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.