Sirijski predsjednik Bašar al-Asad upozorio je u četvrtak pobunjenike u Alepu da njegove snage neće imati drugu opciju osim istjerati ih iz grada, ako oni ne pristanu na dogovor s vladom, dok posebni izaslanik UN-a upozorava da istočnom dijelu grada gdje se vode intenzivne borbe prijeti potpuno uništenje.

Sirijski je vođa dao intervju za dansku televiziju TV2 u kojem kaže da smatra da bi najbolja opcija bila pomirenje kao u nekim drugim područjima, misleći pritom na gradove u kojima su oporbene skupine dogovorile lokalna primirja s režimom.

U suprotnom, nastavit će, kako je rekao, borbu s pobunjenicima dok ne izađu iz Alepa. “Nema druge opcije”, rekao je Asad.

Sirijske snage najavile su veliku ofenzivu na pobunjenički teritorij u istočnim dijelovima Alepa 22. rujna. Otad vladine snage i ruski avioni napadaju teritorij unutar grada i na rubovima.

Sirijske vladine snage napredovale su u Alepu u četvrtak i zabilježile najveća osvajanja u tom razorenom gradu u nekoliko godina, samo nekoliko sati nakon najave da će smanjiti intenzitet zračnih napada.

Staffan de Mistura upozorio je u četvrtak da bi istočni dijelovi Alepa mogli biti u potpunosti uništeni prije kraja godine.

On je predložio da ode u istočni Alep i preprati oko tisuću islamskih militanata bivše Fronte Nusra iz grada, kako bi se zaustavilo bombardiranje ruskih i sirijskih snaga.

De Mistura je rekao da će povijest suditi Siriji i Rusiji ako budu koristile nazočnost oko 900 bivših boraca Fronte Nusra kao “laki alibi” za uništavanje područja pod kontrolom pobunjenika.

“Rok je maksimum dva mjeseca, dva i pol, istočni Alep ovim ritmom mogao bi biti u potpunosti uništen. Govorimo o starom gradu posebice”, rekao je de Mistura na novinskoj konferenciji u Ženevi.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.