Stranka Pametno zalaže se za teritorijalni preustroj Republike Hrvatske u 5 regija i oko 120 gradova i općina, odnosno 123 urbana centra, priopćeno je iz te stranke.

Time bi se, smatra predsjednica stranke Marijana Puljak, smanjio broj gradova i općina te lokalnih političara za tri puta, a 20 županija zamijenilo bi 5 regija.

Naglasila je kako stranka Pametno u svom programu previđa snažniju fiskalnu decentralizaciju kojom bi gradovima i općinama ostalo više novca za poboljšanje lokalnih usluga.

Današnji teritorijalni i administrativni ustroj Hrvatske, ocijenila je glomaznim za vlastite funkcije, brojnost županija, gradova i općina.

To je, po njezinu mišljenju, omogućilo pojedincima da se ponašaju kao lokalni šerifi. Sustav financiranja često je i nedovoljan da jedinice lokalne samouprave mogu nesmetano ispuniti svoje dužnosti, navodi se u priopćenju i dodaje kako samovolju lokalnih šerifa jača mogućnost neograničenoga broja mandata.

Stranka Pametno zalaže se za smanjenje broja općina, gradova i lokalnih političara koji njima upravljaju. Čelnicima bi, kako navode, ograničili izbor na dva mandata.

Podsjeća i kako prema javno dostupnim informacijama Grad Split nema cjelovite podatke o imovini kojom upravlja te dodaje  kako su oni prvi napravili i objavili kartu nekretnina koje Split ima u svom posjedu.

Grada im, kako tvrde, nikada nije dao podatke pod kojim uvjetima te nekretnine daje u najam pa podsjećaju kako je Državna revizija utvrdila da 600 poslovnih prostora grada čak 300 njih nema najam reguliran ugovorom.

Komentiraj