Splitsko Gradsko vijeće u dnevni red sjednice u utorak je, nakon burne rasprave, uvrstilo i prijedlog imenovanja sportsko-rekreacijskog centra u četvrti Plokite po Prvom partizanskom splitskom odredu, i prijedlog imenovanja Prilaza Katalinića brigu po žrtvama komunizma, jer je ondje za vrijeme Jugoslavije bilo sjedište gradske Udbe.

Uvrštavanje tih dviju točaka na dnevni red sjednice od 30 nazočnih splitskih vijećnika poduprlo je njih 21, čemu je prethodila žučna rasprava.

Najprije je gradonačelnik Ivo Baldasar (SDP) predložio da se na dnevni red uvrsti točka o imenovanju sportsko-rekreacijskog centra (SRC) u četvrti Plokite kao SRC  Prvog partizanskog splitskog odreda, na što su regairali vijećnici HDZ-ove koalicije. Usprotivili su se tom prijedlogu i zatražili da se na dnevni red uvrsti i točka o imenovanju prilaza Katalinića brigu kao Prilaza žrtava komunizma, jer je na Katalinića u vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima bilo sjedište splitske Udbe.

Škorić: Gradonačelnik Drugi svjetski rat miješa s Domovinskim ratom i unosi podjele

Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Petar Škorić rekao je gradonačelniku Baldasaru da isticanjem Prvog partizanskog splitskog odreda, a zanemarivanjem žrtava komunizma unosi podjele.

“Vi uporno podmećete teme koje stvaraju podjele i sramotno je da svojim prijedlogom miješate Drugi svjetski rat s Domovinskim ratom, a to je nedopustivo i licemjerno.  Prestanite izjednačavati Domovinski i Drugi svjetski rat. Tražimo da se na dnevni red  uvrsti i točka kojom bi se u Splitu pridonijelo obilježavanju žrtva komunizma,” istaknuo je Škorić.

Vijećnica Ljubica Vrdoljak (HDZ) predložila je da prilaznu ulicu splitskom Katalinića brigu treba nazvati Prilaz žrtava komunizma.

“Ne vidim nikakvog razloga da se mi ne ogradimo od onoga što su radili komunisti,” poručila je Vrdoljak.

Podrug: Ne može se više izbjegavati obilježavanje žrtava komunizma

Vijećnik HČSP Luka Podrug podržao je prijedlog HDZ-ove vijećnice Vrdoljak, naglasivši da se više ne može izbjegavati obilježavanje žrtava komunizma.

“Ako se prihvati prijedlog da se na Katalinić brigu imenuje Prilaz žrtava komunizma onda ću prihvatiti i imenovanje spomen parka Plokite  po Prvom splitskom partizanskom odredu”, dodao je.

Po Podrugovim riječima u “zloglasnom sjedištu splitske Udbe” na Katalinića brigu mučeni su oni koji su htjeli Hrvatsku, i voljeli svoju domovinu, te je ustvrdio da je gradonačelnik Baldasar pod utjecajem Udbaša predložio imenovanje parka Plokite po Prvom partizanskom splitskom odredu, uz istodobno zanemarivanje žrtava komunizma.

“Ja sam bio žrtva komunizma i na udaru Udbe, rekao je vijećnih HČSP-a. Poručio je kako je ironično da gradonačelnik prihvaća prijedlog bivšeg šefa Udbe u Splitu Krešimira Sršena, a sadašnjeg predsjednika udruge antifašističkih boraca splitsko-dalmatinske županije, o imenovanju parka Plokite po Prvom partizanskom splitskom odredu, dok se zaobilaze  žrtve komunizma.

Oba prijedloga uvrštena u dnevni red sjednice Gradskog vijeća

Nakon diskusija viječnici su većinom glasova prihvatili da se oba prijedloga uvrste na dnevni red današnje sjednice splitskog Gradskog vijeća.

Splitsko Gradsko vijeće u nastavku je prihvatilo ostavku don Ivana Grubišića, člana liste Grupa birača Ivan Grubišić, na dužnosti vijećnika, kojeg je na toj dužnosti naslijedila članica te liste Maja Dvornik.

Luka Podrug, koji je godinama kritizirao politiku don Ivana Grubišća, rekao je kako mu je drago što Grubišić više nije član splitskog Gradskog vijeća, ali je i zamjerio što ga se nije pozvalo na sjednicu gradske komisije koja je raspravljala o ostavci don Grubišića.

“Ja sam član te komisije, ali nisam mogao sudjelovati u raspravi o Grubišćevoj ostavci jer nisam dobio poziv. Molim da se to ubuduće više ne događa,” kazao je.

Podrugu se u ime stručnih službi ispričao predsjednik splitskog Gradskog vijeća Boris Ćurković (SDP),  rekavši da je nepozivanje Podruga na sjednicu  komisije “ozbilja propust”.

Komentiraj

FOTO:Miranda Cikotic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.