Jedan imigrant poginuo je rano u srijedu pokušavajući kroz Eurotunnel ući u Veliku Britaniju iz Francuske, objavila je francuska policija, a britanski ministri i dužnosnici službi sigurnosti okupit će se na hitnom sastanku zbog krize u Calaisu.

Teretni i putnički promet otežan je proteklih tjedana zbog velikog broja imigranata koji se okupljaju u Calaisu s francuske strane tunela gdje se pokušavaju ukrcati na kamione koji voze iz Francuske u Veliku Britaniju.

 

  • Sudanca koji je pognuo u srijedu vjerojatno je pregazio kamion dok se spuštao s posebnog vagona za transport vozila kroz tunel.

 

Muškarac u dobi između 25 i 30 godina deveti je imigrant koji je poginuo u Eurotunnelu od početka lipnja.

Svakodnevni pokušaji migranata da se dokopaju Velike Britanije kroz tunel ispod La mrt

Manchea u noći s utorka na srijedu dostigli su vrhunac s njih oko 2.000 koji su pokušali ući u Eurotunnel. Posljednjih tjedana pokušaji migranata da se probiju sve su češći i masovniji.

Od početka mjeseca ukupno su osujećena 4.500 pokušaja ulaska u tunel, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova.

Zbog toga su u utorak razgovarali francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve i britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May, a u srijedu bi se trebao sastati specijalni odbor Cobra u Londonu.

May je u utorak najavila da će Velika Britanija sa sedam milijuna funti pomoći u osiguravanju tunela s francuske strane.

Eurotunnel je prošli tjedan zatražio od francuske i britanske strane odštetu kako bi kompenzirao troškove sigurnosti i prekida prometa vezanog uz valove migranata.

Komentiraj

FOTO:Scott Barbour/Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.