Slovenska oporba zatražila je u četvrtak ostavku ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, uloživši interpelaciju o kojoj parlament mora glasovati u roku 40 dana, a spremna ju je povući iz procedure ako premijer Miro Cerar svog šefa diplomacije, ali i glavnog koalicijskog partnera u vladi sam smijeni.

Svoje potpise pod interpelaciju dali su zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše i demokršćanske Nove Slovenije (NSI) koji ministra optužuju za “improvizacije” i “promašaje” u vođenju vanjske politike, financijske nepravilnosti i kliijentelizam u njegovu miinistarstvu, a između ostalog i da je svojim izjavama doveo do izlaska Hrvatske iz arbitražnog postupka o granici.

“Ne trebamo vanjsku politiku koju provodi Karl Erjavec, ona je improvizirana, nejasna i nedosljedna, zato zahtijevamo da bude razriješen”, kazao je na konferenciji za novinare, obrazlažući potez dviju opozicijskih stranaka, zastupnik demokršćana Jožef Horvat.

“Ne bude li smijenjen, Erjavec može dovesti do pada vlade koja i dalje tone. Zato premijeru pružamo priliku da ga sam razriješi i u tom bismo slučaju interpelaciju povukli”, kazao je Horvat.

Autori interpelacije protiv Erjavca među ostalim tvrde da je on ugrozio slovenske interese “nizom nepromišljenih i neodgovornih izjava”. Pri tomu navode njegove tvrdnje da će Slovenija dobiti izlaz na otvoreno more u graničnom prijeporu s Hrvatskom, što je rezultiralo arbitražnim skandalom i izlaskom Hrvatske iz tog procesa, a isto tako i najave da će Slovenija samostalno, ne čekajući druge države EU-a, priznati samostalnnost i nezavisnost Palestine najkasnije do kraja 2015. godine, što se nije dogodilo.

Opozicija Erjavcu zamjera i to da Slovenija nema svog političkog identiteta i jasnog glasa u Bruxellesu, te da se na planu vanjske politike u vrijeme Erjavčeva mandata previše usmjerila na balkansku regiju i prema Rusiji, zanemarujući odnose sa SAD-om i aktivnosti u NATO savezu, te da je riječ o intertnoj i neprepoznatljivoj politici koja šteti Sloveniji.

Erjavec na optužbe treba odgovoriti pismeno, nakon čega će parlament glasovati o tome treba li ostati na svom mjestu ili biti razriješen.

Malo je izgleda da oporba uspije jer je Erjavec kao predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) najjači Cerarov koalicijski partner u trostranačkoj vladi, a bez glasova njegovih zastupnika Cerar bi ostao bez parlamentarne većine.

Erjavec se na mjestu ministra vanjskih poslova nalazi u zadnje tri vlade koje su vodili Janez Janša, Alenka Bratušek i Miro Cerar,  a prije toga bio je i miinistar za okoliš, te ministar obrane i jedan je od slovenskih političara s najduljim dužnosničkim stažem.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.