Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak priopćio je u ponedjeljak da najoštrije osuđuje postupak MOL-a zbog prevoženja 600 tona domaće sirove nafte iz Graberja Ivanečkog u Rijeku bez znanja hrvatskih članova Uprave i suprotno odluci ministra gospodarstva te je zatražio očitovanje predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i mandatara Andreja Plenkovića, te nadležnih institucija.

“Stožer najoštrije osuđuje postupanje MOL-a suprotno odluci ministra gospodarstva, bez znanja hrvatskih članova Uprave i to na dan jednog od najvećih praznika od samostalnosti Republike Hrvatske, Dana neovisnosti. Ovim činom je iskazano nepoštovanje prema institucijama vlasti Republike Hrvatske, te je vidljiv apsurd sadašnjeg načina upravljanja kompanijom, protivno zakonima Republike Hrvatske”, navodi se u priopćenju nakon izvanrednog sastanka Stožera održanog u ponedjeljak poslijepodne.

Stožer je jednoglasno zaključio da treba utvrditi okolnosti koje su dovele do te, kako ističu, za Hrvatsku i njenu energetsku učinkovitost štetne odluke i traže da odgovorni budu prozvani i kažnjeni. Traži  očitovanje predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i mandatara Andreja Plenkovića te uključivanje pravosudnih organa, DORH-a, USKOK-a.

Najavljuju da će nakon konstituiranja Vlade uputiti zahtjev za hitni prijam kod premijera. Od Hrvatskoga sabora tražit će da održi tematsku sjednicu, a od Vlade ukidanje dvostrukog vođenja kompanije preko izvršnih direktora, te poštivanja zakona o energiji RH.

Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta čine predstavnici sindikata EKN, INAŠ, Nova Solidarnost i SING, te Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata INA Sisak.

U riječku rafineriju prevezena je noću s petka na subotu kompozicija od 12 vagona odnosno oko 600 tona domaće sirove nafte iz Graberja Ivanečkog. Do sada se domaća nafta uobičajeno prerađivala u sisačkoj rafineriji pa su sindikalni predstavnici izrazili nezadovoljstvo držeći da je to novi udar na Sisak i sisačku rafineriju, ali i na institucije države. Ministar gospodarstva u tehničkoj vladi Tomislav Panenić u subotu je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je bez znanja hrvatskih članova nadzornog odbora i uprave Ine prevezena domaća nafta u riječku rafineriju, a potpredsjednik tehničke Vlade Božo Petrov najavio je da će njegova stranka Most nezavisnih lista tražiti sankcije.

Ina je u ponedjeljak priopćila kako je u petak, 7. listopada organizirala perijevoz nafte željeznicom s ciljem testiranja sustava takvoga prijevoza, navodeći da je ispitana njegova funkcionalnost kao opcija koja bi se u budućnosti mogla koristiti “kako bi se osigurala fleksibilnost prerade domaće nafte”.

Komentiraj

FOTO:Nikola Cutuk/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.